Hlavní obsah

Kouči Ritticha s Frolíkem hrozí v zámoří obří průšvih. Dohání ho hřích z minulosti

Calgary/Praha

Na pořádně velký problém může mít zaděláno kouč hokejistů Calgary Bill Peters. Čtyřiapadesátiletý Kanaďan, který v současnosti vede v NHL i české reprezentanty Davida Ritticha a Michaela Frolíka, totiž čelí obvinění z hanobení rasy.

Foto: Profimedia.cz

Akim Aliu na snímku z roku 2007.

Článek

Peterse, jenž jako hlavní trenér působil v NHL i v Carolině a jako asistent pomohl Kanadě ke dvěma titulům mistrů světa (2015 v Praze a o rok později v Moskvě) i ke zlatu na Světovém poháru 2016, obvinil někdejší hráč NHL Akim Aliu.

Podle něj se Peters na jeho adresu dopouštěl před deseti lety rasistických poznámek, když se jako trenér a hráč potkali v týmu Rockford IceHogs ve farmářské American Hockey League (AHL).

Třicetiletý Aliu, který se narodil v Nigérii, ale má i kanadský a ukrajinský pas, v pondělí na Twitteru uvedl, že Peters vůči němu v šatně vícekrát použil slovo začínající na písmeno „N". Důvod? Trenérovi se nelíbil jeho výběr hudby.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Trenér Calgary Flames Bill Peters.

Když si na trenérovy praktiky začal univerzál, který je schopen nastupovat na křídle i v obraně, stěžovat, měl Peters požádat vedení Chicaga Blackhawks, jehož je Rockford záložním týmem, aby Aliua přeřadili z AHL do East Coast Hockey League (ECHL).

Peters se po pondělním utkání na ledě Pittsburghu, které Calgary prohrálo 2:3 v prodloužení, na dané téma s žurnalisty nebavil. Generální manažer Flames Brad Treliving se ale nechal slyšet, že se obviněním bude zabývat.

Celou záležitost prý bere velmi vážně, zatím ji ale nebude komentovat. S Petersem si nejprve chce o hráčově obvinění pohovořit.

Aliu byl pro NHL draftován ve druhém kole v roce 2007. Nejlepší hokejovou soutěž světa si zahrál v sezonách 2011/12 a 2012/13 za Calgary, dohromady ale nastoupil jen k sedmi zápasům, v nichž vstřelil dva góly a přidal jednu asistenci.

Většinu profesionální kariéry strávil v AHL a ECHL, působil ale i v KHL, ve Švédsku nebo minulou sezonu ve slovenské Banské Bystrici. V probíhajícím ročníku obléká dres Orlanda Solar Bears v ECHL.

Reklama

Související témata: