Hlavní obsah

Kouzlo legendárního kouče: Touhou po vítězství nakazil tým a bylo z toho senzační zlato

Výjimečný. Tohle slovo vystihuje českou hokejovou legendu Ivana Hlinku. Pro vítězství byl odhodlaný udělat maximum, porážky nesnášel. Ať už jako hráč, nebo v roli trenéra. „Vždycky chtěl vyhrát, moc mu na tom záleželo," říká Hlinkův trenérský parťák ze zlatého olympijského Nagana Slavomír Lener v pořadu Příklep. „Touhou po vítězství uměl nakazit tým. To je hrozně pozitivní věc," dodává na adresu legendy, která tragicky zemřela v roce 2004 při autonehodě, Martin Kézr, šéfredaktor sportovní redakce Práva a Sport.cz.

O pověstné soutěživosti Ivana Hlinky. Příspěvek z pořadu Příklep se Slavomírem LeneremVideo: Sport.cz

 
Článek

Lener v úvodu pořadu rozmetal na prach připomínku moderátora pořadu Honzy Homolky. Ten prohlásil, že slyšel o tom, že když výjimečně zašel legendární kouč Hlinka na ruletu, tak vždycky vyhrál, protože na výhře mu vlastně nezáleželo, byl prý uvolněný. „Ale záleželo," usmívá se Lener. „Ivana jsem zažil ve více situacích, kde se o něco hrálo. Kvůli koruně by si nechal vrtat koleno, on prostě musel vyhrát," líčí.

K dobru dává příhodu z doby, kdy oba muži pracovali v zámoří. Hlinka v Pittsburghu a Lener na Floridě. „Byl konec sezony  a Ivan říkal, že přiletí den dopředu a chce si zahrát golf. Fakt to v té době moc neuměl, byl si snad jen párkrát pinknout, ale byl neskutečně soutěživý," vzpomíná Lener.

Příklep s hokejovým expertem Slavomírem LeneremVideo: Sport.cz

Kolegovi chtěl ale pochopitelně vyhovět a tak si naplánovali, že odehrají devět jamek. „Po pěti jamkách byla absolutní tma. Já jsem to v té době hrál, měl jsem náskok a on pořád nechtěl skončit. Říkal, že musí jednu jamku vyhrát," vypráví trenérský kolega.

Bývalý gólman Dominik Hašek vzpomíná na kouče Ivanu Hlinku, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Na osmé jamce jsem to hodil do křoví, Ivan vyhrál a říkal, už tu devátou nejdeme, vyhrál jsem, konec," usměje se Lener a připomíná, že kdyby tomu tak nebylo, tak by se hrálo klidně do půlnoci. „Soutěživost byla jeho. Stejně jako Růžova," dodává na adresu další litvínovské hokejové legendy, útočníka Vladimíra Růžičky.

Co dalšího zaznělo v pořadu Příklep se Slavomírem Lenerem se můžete podívat ve videu.

Reklama