Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Nagano málem bez Hlinky. Nebyli jsme první variantou, ale k týmu nikdo nechtěl, přiznává Lener

Zatímco olympijské zlato z Nagana si pravidelně připomínáme, mnohem méně se vzpomíná na Světový pohár 1996. Také na něm mohly nastoupit hvězdy NHL, pro český tým však dopadl naprostým fiaskem. Nepříznivá situace kolem české reprezentace vyústila v rezignaci kouče Luďka Bukače v březnu 1997, tedy krátce před mistrovstvím světa. Tehdejší předseda hokejového svazu Karel Gut musel narychlo shánět náhradu, až padla volba na duo Ivan Hlinka, Slavomír Lener. „Nevím, jestli se tohle ví. Co nám Karel řekl, za námi přišel snad za druhou nebo třetí možností, že už mu to dost trenérů za téhle situace odmítlo,“ uvádí Slavomír Lener v pořadu Příklep na Sport.cz.

Příklep se Slavomírem LeneremVideo: Sport.cz

 
Článek

Na složité období před olympiádou v Naganu vzpomíná také Martin Kézr „Měsíc a půl před mistrovstvím světa rezignoval Luděk Bukač po Švédských hrách a situace byla pro Karla Guta, tehdejšího předsedu svazu, velmi těžká," připomíná šéfredaktor sportovní sekce Práva a Sport.cz.

Údajně nechybělo mnoho a k dohodě by nedošlo ani s Hlinkou. „Ivanovi se do toho vůbec nechtělo. Měl špatné zkušenosti z mistrovství světa v Itálii," líčí Lener a v Příklepu také vysvětluje, na jaký požadavek mu následně musel tehdejší šéf českého hokeje kývnout.

Kdy Hašek pustí záběry z Nagana svému nejmladšímu synovi? Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Poté, co Hlinka nahradil dvojnásobného mistra světa Bukače, dovedl ve spolupráci se Slavomírem Lenerem národní tým k bronzu na mistrovství světa. A poté už se začaly spřádat plány na olympijské hry v Naganu, kde následně český výběr dosáhl největšího úspěchu v historii.

Slavomír Lener v Příklepu vzpomíná na obavy z výkonů Jaromíra Jágra před olympiádou, průběh turnaje, ale také na své následné angažmá na Floridě, kam se podle svých slov snažil získat i další naganské hrdiny.

Reklama