Hlavní obsah

Kuriózní český střelec v NHL. Tohle se mi moc nelíbí, ale on si věří, smekl kouč

Detroit/Praha

S góly v posledních měsících v zámoří hodně šetří. Jeho pověstné bomby od modré zatím v této sezoně brankáři v NHL za svá záda nepustili, a tak se z detroitského obránce Filipa Hronka stává specialista na trefy od vlastní branky v momentech, kdy soupeř hraje vabank a na druhé straně ledové plochy gólmani nejsou.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Obránce Detroitu Red Wings Filip Hronek (druhý zprava) oslavuje gól se spoluhráči v utkání NHL. Gratulují mu Luke Glendening (41) a Marc Staal (18).

Článek

Na gólovou radost čekal déle než rok. Ještě v polovině března byl nejproduktivnějším hráčem NHL, který měl na svém střeleckém kontě nulu. Tu smazal až v duelu s Carolinou před dvěma týdny, kdy se při závěrečném risku soupeře bez gólmana dostal k puku za vlastní bránou a obloučkem přes celé hřiště jistil výhru.

Že nešlo o náhodu potvrdil při nedělní výhře nad Columbusem 4:1. Soupeř minutu a půl před koncem při vedení Red Wings 2:1 riskl power play, jenže jakmile se dostal puk k Hronkovi, bylo s Blue Jackets definitivně zle. Třiadvacetiletý český zadák si zpracoval kotouč hluboko ve vlastním obranném pásmu, zvedl hlavu a v klidu poslal puk přes celé hřiště doprostřed brány.

„Nejsem velkým fanouškem vyhazování puku v těchto situacích, ale Hronek si věří, že trefí bránu a z těchto pozic zápas definitivně zlomí. Je to velmi sebevědomý hráč. Tak sebevědomý jako nikdy jiný v mém týmu," hodnotil počin českého hokejisty kouč Jeff Blashill.

Rodák z Hradce Králové ale svůj nejlepší počin z ranku tref do prázdné brány nejspíš nepřekonal. Předloni se mu podařilo vyslat přesnou střelu na vzdálenost 60 metrů do prázdné brány Winnipegu, aniž by se cestou mezi jeho hokejkou a sítí puk dotkl ledu.

Hronek se sice trefil teprve podruhé v sezoně, ale s 20 kanadskými body (2+18) je nejproduktivnějším hráčem Red Wings.

Reklama

Související témata: