Hlavní obsah

Lepší časy na obzoru? Jiříček s Králem si odškrtli premiéry a budou bránit pozice

Gólmanů máme za mořem pořád dost. Do nové sezony NHL jich naskočilo už šest. Tři čeští útočníci (David Pastrňák, Martin Nečas, Dominik Kubalík) aktuálně figurují v top 20 bodování. Největší nářek při litaniích nad stavem českého hokeje však panuje nad nedostatkem mladých beků. A přesto si dva nadějní obránci odbyli na konci října během dvou dnů debuty na té nejprestižnější scéně. Osmnáctiletý David Jiříček se předvedl v sestavě Columbusu, o pět let starší Filip Král v dresu Toronta.

Foto: Alex Gallardo, ČTK/AP

Filip Král (82) z Toronta a Jakob Silfverberg z Anaheimu.

Článek

"Byla to od něj slušná práce," pravil po duelu v Los Angeles (2:4) kouč Maple Leafs Sheldon Keefe, který Krále při neúčasti zraněného Jakea Muzzina vzal na trip do Kalifornie. "Naši zkušenější obránci byli vylučováni, takže jsme ho využili i v oslabení, což je pro každého hráče při premiéře těžký úkol. Ale Král si vedl slušně, dobře se pohyboval, snažil se hrát do těla."

Odchovanec Komety má za sebou tři sezony v juniorské WHL. V sezoně 2020-21 nastupoval za Brno v extralize a pak se vydal vstříc blíž týmu, který ho v roce 2018 draftoval v 5. kole ze 149. místa. O jeho debutu v NHL se mluvilo už v minulé sezoně, kdy byl členem skupinky tzv. cestujících náhradníků, ale v kolonce premiéra bude mít uvedeno až datum 29. října 2022.

Král do té doby stihl během tří sezon 71 startů za Marlies v AHL. Teď už by rád sbíral zápasy hlavně o level výš.

"Na začátku jsem cítil nervozitu, hlavně prvních pár minut. S každým dalším střídáním to ale bylo lepší a lepší," ujišťoval po svém prvním zápase, který strávil převážně po boku velezkušeného držitele Norris Trophy 2019 Marka Giordana.

K necelým 12 minutám v Crypto.com Areně v LA si pak připočetl dalších osm minut v noci na neděli v Anaheimu (3:4 v prodloužení), kde neortodoxním způsobem rozjel i akci před druhým gólem Maple Leafs.

"Snažil jsem se, aby to na mě moc nedolehlo. Na této úrovni je všechno mnohem rychlejší než v AHL. Všichni hrají také lépe pozičně, umí si najet," zažil zblízka Král.

Na jinou úroveň si pomalu zvyká i šestka letošního draftu Jiříček. I když na oficiálních stránkách Blue Jackets ještě ani nemá svou fotku...

Od nadějného praváka z Klatov se v Columbusu čekají převratné věci, i proto šance naskočit do akce přišla tak brzy. Jistě k ní ale přispěla i zranění Adama Boqvista s Nickem Blankenburgem.

"Jiříček působí odvážně. Chce mít vliv na naší hru," líbí se trenérovi Bradu Larsenovi, který dal českou naději dohromady s šestadvacetiletým Rusem Vladislavem Gavrikovem.

"Je to kliďas, vedle kterého by David mohl růst. Občas je ještě trochu moc agresivní," uznává kouč.

Už na mistrovství světa ve Finsku byl ale Jiříček jedním z mála hráčů české defenzívy, který měl útočné úmysly, nebál se podpory od modré čáry.

Na státní svátek 28. října si zahrál zápas proti Bostonu (0:4), na který narychlo letěli i Jiříčkovi rodiče. Přes 15 minut zvládl také o dva dny později na ledě New Jersey. V neděli s Devils (1:7) mu však kromě tří střeleckých pokusů napočítali i tři minusy.

"Nervozita na člověka před zápasem dolehne," líčil Jiříček, který si stejně jako Král odbyl před debutem i tradiční nováčkovské kolečko.

I začátky pozdějších dlouholetých hráčů NHL bývaly někdy složité. Naděje, že se mezi ně zařadí i dva čeští obránci, tu rozhodně je.

Reklama

Související témata: