Hlavní obsah

Lidström se podeváté uchází o cenu pro nejlepšího obránce NHL

NEW YORK

Švédský hokejista Nicklas Lidström byl podeváté za posledních deset sezón nominován na Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL. Spolu s kapitánem Detroitu, jenž toto ocenění získal už pětkrát, jsou ve výběru vedení ligy Slovák Zdeno Chára z Bostonu a Kanaďan Dion Phaneuf z Calgary.

Článek

Sedmatřicetiletý Lidström byl stejně jako v minulých sezónách klíčovým mužem tradičně kvalitní defenzivy Detroitu. I díky vůdci zadních řad byli Red Wings v základní části nejlépe bránícím týmem s mimořádně nízkým průměrem 2,16 obdržené branky na zápas.

Rodák z Västeras, jehož redaktoři prestižního týdeníku The Hockey News zvolili nejlepším Evropanem v dějinách NHL, byl v tomto ročníku i nejproduktivnějším obráncem. K 10 gólům a 60 asistencím navíc přidal 40 plusových bodů v hodnocení účasti na ledě, což ho řadilo na druhé místo v celé soutěži za spoluhráče Pavla Dacjuka.

Nejvyšší muž ligy Chára je letos nominován podruhé v kariéře, v roce 2004 skončil v hlasování druhý za Scottem Niedermayerem. Jednatřicetiletý kapitán Bostonu nasbíral v sezóně 17 gólů a 34 asistencí a s průměrným pobytem na ledě 26:50 minuty byl třetím nejvytíženějším hráčem NHL.

Třiadvacetiletý Phaneuf se v elitní společnosti ocitá poprvé. Ve své třetí sezóně v kariéře byl v klubové statistice nejlepší v pobytu na ledě (26:25), nárazech soupeřů, takzvaných hitech (194) a se 60 body nejproduktivnějším obráncem.

Vyhlášení trofejí se bude konat 12. června v Torontu.

Reklama

Související témata: