Hlavní obsah

Manévry pokračují. Pastrňák zasvítil, z Kanady hned přišla odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za posledních osm let není v NHL lepších kanonýrů, než jsou Auston Matthews z Toronta a bostonský David Pastrňák. Od chvíle, kdy americký útočník při své premiéře oslnil čtyřmi góly, už jich nasázel celkem 339. Česká hvězda Bruins se za stejný časový úsek chlubí 309 zásahy. Až za nimi jsou srovnáni Leon Draisaitl (308), Connor McDavid (307) a Alexandr Ovečkin (306).

Foto: Derik Hamilton, ČTK/AP

Útočník Bostonu David Pastrňák (vpravo) slavící svou branku se spoluhráčem

Článek

I tato sezona přináší gólový souboj Pastrňáka s Matthewsem, byť se do něj trochu nečekaně přimotal floridský Sam Reinhart (37). Bostonský kanonýr v sobotu přispěl zásahy č. 32 a 33 k výhře 6:2 ve Philadelphii, klíčový hráč Maple Leafs za pár hodin hlásil zdolání kóty 40 na ledě Winnipegu, odkud hosté odvezli body za výsledek 4:2.

Pastrňák si ve Wells Fargo Center každoročně připomíná chvíle, kdy zde byl jako osmnáctiletý v roce 2014 draftován Bostonem z 25. místa. K aréně ve „městě bratrské lásky“ má zvláštní vztah a k nelibosti pensylvánských fanoušků to dává najevo hlavně góly.

Gólové dostihy Matthews vs. Pastrňák (od 201617):

339Celkem309
2535 na 5199
86V přesilovkách110
58Vítězné trefy54

„Rád tady hraju. Tady začal můj sen, když jsem byl draftován Bruins. Je pro mě zábava vracet se sem, psychicky mi to pomáhá, protože tu pro mě všechno začalo a byl to první krok ke kariéře, kterou teď mám,“ líčil Pastrňák, jenž právě ve Philadelphii zaznamenal v sezoně 2014–15 i své první dva góly. A na Flyers si věří po celou dobu, co hraje v NHL. Za 29 utkání jim dal už 26 gólů! A přidal k nim 16 asistencí a 24 plusových bodů.

Kouč Philadelphie John Tortorella jen obracel oči v sloup, když Pasta v závěru první třetiny nejprve propálil obránce i gólmana a pak se prosadil zblízka dorážkou. „Pastrňákův gól nás probral, pak už bylo jasné, že jsme se rozjeli,“ pochvaloval si trenér Bruins Jim Montgomery.

Pastrňák se v nedohrané základní části 2019–20 stal se 48 góly držitelem Maurice Richard Trophy spolu s Ovečkinem. V dalších dvou letech ale štafetu převzal Matthews se 41 a 60 zásahy.

Tichý Američan z Toronta je největším adeptem na cenu pro nejlepšího kanonýra i letos. Ve Winnipegu zaokrouhloval počet svých tref na čtyřicítku a zároveň zaznamenal svůj 600. bod v NHL. Nikdo v historii Maple Leafs to nestihl rychleji (527 startů).

„Jen se snažím zůstat konzistentní a makám každý večer,“ líčil po milníku Matthews. Jeho gólové dostihy s Pastrňákem by měly fanoušky bavit ještě hezkých pár sezon.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.