Hlavní obsah

Mrázek zdeptal Crosbyho. Pittsburghu hrozí 16 let nepoznaná pohroma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statisticky nezažívá Petr Mrázek v NHL vydařenou sezonu. V noci na středu se ale český gólman Chicaga postaral o prvotřídní senzaci. 38 zákroky podepsal výhru Blackhawks 5:2 v Pittsburghu, kterému tak akutně hrozí, že po 16 sezonách nepostoupí do play off.

Sidney byl neuvěřitelnej, přátelskej. Vzpomíná český hráč na Crosbyho v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Kalkulace ansámblu kolem kapitána Sidneyho Crosbyho byla přitom jasná. Vítězství nad týmem, který prohrál jedenáct z minulých dvanácti utkání, mělo Pittsburghu zajistit posun na místo divoké karty před New York Islanders. A v posledním utkání v Columbusu si Penguins chtěli postupovou příčku pohlídat. Realita po pittsburském kolapsu je ovšem taková, že Islanders stačí v posledním startu základní části doma proti Montrealu uhrát bod a obsadí poslední volnou pozici do play off.

„Nemám slov. Všem nám bylo jasné, jak důležitý zápas to byl, a že jsme ho měli vyhrát," zoufal si ruský útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin.

Když ve 46. minutě v přesilovce vyrovnával na 1:1, propadli Penguins iluzi, že jsou z nejhoršího venku. V polovině závěrečné části ale Chicago vstřelilo dva góly během 26 sekund a domácím začalo docházet, že s tím proti Mrázkovi v jeho úterní formě těžko něco zmůžou.

Už v první třetině 31letý brankář Chicaga zlikvidoval Crosbyho bekhendový blafák, Malkinovi překazil přečíslení 2 na 1 a pittsburský kapitán se neprosadil ani z úhlu, když měl odkrytou branku. Crosby proti Mrázkovi neuspěl ani jedním ze svých 8 střeleckých pokusů mířících na branku.

„Spousta z těch puků by obvykle skončila v síti, jenže dnes to tak nebylo. (Mrázek) předvedl skutečně dobré zákroky...," hodnotil těžkou porážku 35letý Kanaďan.

„Crosbymu se proti mně v minulosti dost často dařilo, tentokrát jsem měl navrch já a jsem za to šťastný," netajil Mrázek.

Jeho čísla jsou přitom v této sezoně nevýrazná. Průměr obdržených gólů má dokonce zdaleka nejhorší za jedenáct let v NHL - 3,66 na utkání. Souvisí to ale i s tím, že celou sezonu chytá za chybujícím týmem v přestavbě. Přesto se několikrát zaskvěl a výhra v aréně Penguins pro něj byla desátou v sezoně.

Pittsburgh se mezitím pomalu chystá na fakt, že se pokryje černým suknem. Nejdelší aktivní série postupů do play off v severoamerickém profisportu visí na titěrném vlásku. Crosby a spol. musí jen doufat, že Montreal v noci na čtvrtek obdobně šokuje pro změnu Islanders.

„Abyste v NHL vyhráli, potřebujete pokaždé předvést to nejlepší. V téhle lize totiž každý může porazit každého," povzdechl si kouč Penguins Mike Sullivan.

Pokud se zásluhou velkého večera českého gólmana Chicaga protáhnou do play off Islanders, slušelo by se, aby Mrázkovi poslali aspoň děkovný dopis. Za své úterní kousky by si to zasloužil.

Reklama