Hlavní obsah

Pastrňáka musíme zastavit, volá Toronto. Na bostonskou hvězdu chystá mozkomora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do této sezony o něm věděli jen fanoušci Toronta. A ještě spíš ti skalní. Až ve 27 letech se Bobby McMann vyšvihl z farmy do NHL. Jestli ale chtějí Maple Leafs přes Boston do druhého kola play off, měl by být pro ně všestranný kanadský útočník jednou z klíčových postav. Z velké části se má totiž podílet na pacifikaci Davida Pastrňáka.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

David Pastrňák bude i v play off v hledáčku soupeřů na prvním místě

Článek

Pro Toronto je to kardinální problém. Neutralizovat útočníka s číslem 88 znamená zapíchnout otrávený šíp do srdcí Bruins, kteří lepšího hráče nemají. Ostře sledovaná série odstartuje v TD Garden už v neděli ve 2:00 SELČ.

Pastrňák si mazácky poradil s odchodem svých dvorních centrů Patrice Bergerona a Davida Krejčího. Prostě tak, že začal víc tvořit hru. „Už na kempu bylo vidět, že to bez potíží zvládá, jen jsme nevěděli, jestli mu to bude vyhovovat celou sezonu,“ tvrdil kouč Jim Montgomery. Evidentně však vyhovovalo.

Pastrňák sice proti minulé sezoně ubral čtrnáct branek a skončil na 47, ale přitlačil v asistencích, kterých měl o jedenáct víc – 63. S celkem 110 body tak byl pátý v produktivitě základní části, na druhého v klubovém hodnocení Brada Marchanda měl dokonce náskok 43 bodů.

Kouč Toronta Sheldon Keefe dobře ví, odkud fouká největší severák. A pokud to jen trochu půjde, rád by na bostonskou formaci s Pastrňákem posílal útok Johna Tavarese s Mitchem Marnerem, kde na křídle operuje právě hlídač McMann. Ten má vzácnou schopnost dostat se soupeři pod kůži a udělat mu z pobytu na ledě noční můru, jakou byl třeba pro Harryho Pottera mozkomor. Tvor, který vysává z lidí šťastné pocity…

„Bobby je ochotný obětovat se pro vítězství, nemá s tím problém,“ říká Keefe, což je mezi torontskými ofenzivními hvězdami ceněná vlastnost. Poslední dva zápasy v základní části ale McMann vynechal kvůli menšímu zranění a torontský kouč se tak zaobírá i dalšími antipastrňákovskými variantami.

Maple Leafs se před sezonou výrazně osvalili, když přivedli do čtvrté lajny bitkaře Ryana Reavese a k tomu další dva důrazné útočníky Maxe Domiho a Tylera Bertuzziho, který přitom hrál play off loni za Boston. I oni by asi nebyli proti, kdyby měli Pastrňákovi přichystat horké chvilky.

Toronto je přitom pro Bruins v poslední době příjemným soupeřem. V základní částí s ním měli zápasové skóre 4:0 (3:2 po náj., 4:3 po prodl., 4:1, 4:1). Pastrňák v nich zaznamenal sedm bodů (2+5).

I historie je pak na straně hráčů s písmenem B na hrudi. Maple Leafs proti nim sérii play off ovládli naposled v roce 1959! A následovalo šest bostonských úspěchů v letech 1969, 1972, 1974, 2013, 2018 a 2019. U posledních dvou už byl i Pastrňák, i když se v nich pokaždé hrálo na sedm zápasů. A experti s kratší sérií nepočítají ani letos.

„Je to naše největší rivalita posledních deseti let. Fanoušci se na Maple Leafs těší, my taky,“ říká Marchand. „Když se ale začnete zabývat minulostí, ať už je dobrá, nebo špatná, ovlivní to vaši hru. Musíte zůstat v přítomnosti, v čase play off.“

I proto kouč Montgomery výrazně zasáhl do složení první bostonské formace na přesilovky, ze které bez milosti vyřadil jak právě kapitána Marchanda, tak beka Charlieho McAvoye.

„Klukům se nedařilo, vypadali vyčerpaně,“ komentoval Montgomery posledních 12 utkání, kdy Bruins proměnili jen 3 ze 32 přesilovek, což je chaboučká úspěšnost necelých deset procent.

„Nebyl tam žádný pohyb, nemělo smysl, co jsme dělali. Ujížděli jsme od branky, místo abychom se k ní tlačili,“ vysvětloval kouč, který dá v první eskadře příležitost veteránovi z obrany Kevinu Shattenkirkovi a větší důraz má přinést Danton Heinen.

Pastrňákovi ovšem elitní role na první přesilovce zůstává. To dá rozum.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.