Hlavní obsah

Na Prezidenta se sápe sedm kandidátů. Bostonský případ ale pořád děsí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni nebylo pochyb. Hokejisté Bostonu suverénně prosvištěli základní části NHL, kterou vyhráli s rekordními 65 výhrami a náskokem 22 bodů na druhou Carolinu. Zato letos je poptávka po Presidents‘ Trophy až nebývalá. Mezi sedmi nejlepšími týmy soutěže je rozdíl pouhých pěti bodů.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Hokejisté Bostonu se radují z branky

Článek

Jako byste se těsně před zavíračkou natahovali po poslední láhvi archivního vína, ale společně s vámi by po ní chňapalo i dalších šest rukou. Od dosud nejlepších Rangers přes Dallas, Carolinu s Bostonem, Vancouver, Colorado až po sedmou Floridu. Ti všichni si na „Prezidenta“ mohou ještě brousit zuby.

„Hrajeme hlavně o to, abychom v play off začínali doma. To je náš hlavní cíl a pak také chceme posunout naše výkony na vyšší úroveň, do vyřazovací části potřebujeme sebevědomí. A k tomu se pokusíme vyhrát Presidents‘ Trophy. Ne každý rok můžete říct, že na ni máte,“ přikývl gólman Stars Jake Oettinger.

Texaský tým získal primát v základní části dvakrát po sobě v letech 1998 a 1999, kdy jedinkrát vyhrál Stanley Cup. „Pokud naše výkony vyústí v zisk Presidents‘ Trophy, bude to fantastické. Pokud ne, ale budeme hrát pořád dobře, taky nebudu proti,“ prohlásil dallaský kouč Peter DeBoer.

Bostonský případ ze sezony 2022–23 ale pořád trochu děsí. Bruins od října do půlky dubna hráli výborně. A stejně je hned v prvním kole vykousla Florida. Když v roce 2022 po 82 zápasech kralovali Panthers, dohráli pro změnu ve druhém kole…

Posledním vítězem Presidents‘ Trophy, který ve stejném roce shrábl Stanley Cup, je nadále Chicago 2013 v sestavě s Patrickem Kanem, Jonathanem Toewsem, Mariánem Hossou, ale i Michaelem Frolíkem a Michalem Rozsívalem.

Kandidáti na Presidents‘ Trophy

NY Rangers: 104 bodů/ ještě 8 zápasů (2015)

Dallas: 103/7 (1999)

Carolina: 101/7 (nikdy)

Boston: 101/7 (2023)

Vancouver: 100/8 (2012)

Colorado: 100/8 (2021)

Florida: 99/8 (2022)

V závorce je rok, kdy klub získal trofej naposled

„Nechceme na sebe vytvářet zbytečný tlak. Dobré je, že i když nehrajeme nejlepší hokej, tak vyhráváme,“ tvrdil Rick Tocchet, kouč Vancouveru, který je nejpříjemnějším překvapením sezony.

K vítězství v základní části mají ale momentálně nejblíž Rangers, jediný tým, jehož procentuální bodový zisk přesáhl cifru 70. „Zatím bych nepředbíhal,“ prohlásil newyorský Peter Laviolette, jasný kandidát na Adams Trophy pro nejlepšího kouče sezony. „Máme před sebou těžké zápasy a zároveň si před play off potřebujeme odpočinout.“

Presidents‘ Trophy se v NHL uděluje od roku 1986. Od té doby ji získalo 18 klubů, nejčastěji Detroit (6×) a Boston (4×). Bruins jsou mezi žhavými kandidáty i letos. Jejich loňská zkušenost ale i další adepty vede k obezřetnosti. Pohár, o který všichni stojí, se nezískává v dubnu, ale až v červnu.

Reklama