Hlavní obsah

Na tohle čekala NHL čtvrt století. V zámoří zažili jedinečný večer

Zámořská NHL zažila výjimečnou noc. Nestává se moc často, že hokejista během zápasu sám nasází čtyři góly. Aby se během jednoho dne předvedli hned dva čtyřgóloví střelci z různých týmů, to už je opravdová rarita. Nejprestižnější hokejová liga ji ve čtvrtek zažila poprvé po 25 letech.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Čtyřgólový hrdina Bostonu Patrice Bergeron po jedné ze svých tref proti Detroitu.

Článek

Čtyřgólové kanonády předvedli bostonský Patrice Bergeron a Brock Nelson z New Yorku Islanders.

Zatímco bostonský kanonýr David Pastrňák vyšel počtvrté v řadě bodově naprázdno, jeho parťák z elitní formace setřásl střeleckou deku ve velkém stylu. Bergeron zaznamenal v předchozích sedmi zápasech jen tři asistence, jeho náhlé procitnutí ale pořádně odskákal Detroit (5:1).

Svůj čtyřbrankový příspěvek rozložil do všech tří třetin, když první tři zásahy zaznamenal v přesilovkách.

„Upřímně, jsem už v lize dost dlouho na to, abych věděl, že góly zase přijdou. Když člověk začíná u základních věcí a chce pomoci týmu, nakonec se bodů dočká," nedělal si 36letý dvojnásobný olympijský šampion velkou hlavu z předchozího střeleckého trápení.

„Byl naprosto dominantní. Na co sáhl, to spadlo do brány. Je tělem a srdcem našeho týmu," vyzdvihoval spoluhráčovy kvality Brad Marchand.

Gólová party v noci ze čtvrtka na pátek se odehrávala i o pár set kilometrů severněji v Montrealu, kde řádil gang newyorských Islanders. A především Brock Nelson, který stihl domácím nasázet tři góly během necelých dvou třetin. 19 sekund před koncem utkání pak ještě poslal puk do prázdné brány a upravil na konečných 6:2.

„Celá naše lajna hrála dobře a moje čtyři góly jsou jen vedlejším produktem několika parádních souher. Samozřejmě je vždy pěkné zažít takhle parádní noc," pochvaloval si 30letý Američan.

NHL díky němu a Bergeronovi zažila po čtvrtstoletí večer se dvěma čtyřgólovými střelci z různých týmů. Naposledy se něco takového povedlo v roce 1996 legendární dvojici Mario Lemieux (Pittsburg) a Keith Tkachuk (Winnipeg).

Před šestnácti roky se dokonce stalo, že se blýskli dva čtyřgóloví střelci během jednoho zápasu ve stejném týmu. Postarali se o to v roce 2005 bombarďáci v dresu Ottawy Martin Havlát s Danielem Alfredssonem, v jejichž režii se odvíjel výprask Buffala 10:4.

Reklama

Související témata: