Hlavní obsah

Nadčlověk v akci. McDavid překonal osobák a sviští ke stopadesátce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdepak, nikdo na něj nemá. Connor McDavid pokračoval v excelentních výkonech i v noci na úterý v Buffalu, odkud Edmonton odvezl výhru 3:2. Góly s pořadovými čísly 53 a 54 upevnily výsostnou pozici edmontonského kapitána v čele střelecké tabulky i bodování NHL.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Kapitán Edmontonu Connor McDavid se raduje po trefě v utkání NHL proti Pittsburghu

Článek

Před druhým v pořadí kanonýrů Davidem Pastrňákem z Bostonu má náskok deseti tref, před spoluhráčem z Oilers Leonem Draisaitlem dokonce už 28 bodů, když jich nasbíral 124 během 65 utkání. I kdyby už do konce základní části nepřidal McDavid gól či asistenci, možná by si stejně odnesl Maurice Richard Trophy i Art Ross Trophy...

Před kanadským centrem je ale ještě sedmnáct zápasů, ve kterých může dál navyšovat svá osobní maxima z minulé sezony. Střelecké už přeskočil o deset branek, bodové (123) překonal právě na ledě Sabres. Jen dva hráči v tomto tisíciletí posbírali víc. Nikita Kučerov z Tampy měl 128 bodů v sezoně 2018-19, Joe Thornton nastřádal 125 v sezoně 2005-06 za Boston a San Jose.

„Co? Connor že má teprve 124 bodů?" divil se naoko gólman Oilers Stuart Skinner. „On ale není skvělý jen v útoku. V poslední době mi několikrát pomohl, když blokoval střely před naší brankou. Je to fantastický lídr."

Foto: Perry Nelson, Reuters

Souboj kapitánů. O puk usilují Connor McDavid (vpravo) z Edmontonu a John Tavares z Toronta.

Pokud si McDavid udrží aktuální bodové tempo 1,91 na zápas, pak se přehoupne i přes hranici 150 bodů, která naposled padla v sezoně 1995-96 zásluhou Maria Lemieuxe. Jaromíru Jágrovi k ní tehdy chyběl jediný bod (62+87). ‚Stopadesátkou' za sezonu dosud svištělo v NHL jen pět hráčů: Wayne Gretzky (9x), Lemieux (4x) a jednou se to povedlo trojici Phil Esposito, Bernie Nicholls, Steve Yzerman.

„Myslím si, že se ale klidně může pokusit i o 70 gólů. Vždyť hraje jako nadčlověk," říká sedmnáctiletý Connor Bedard, který je s McDavidem často srovnáván. Nejproduktivnější hráč MS do 20 let má v juniorské WHL bilanci 59+64 ve 48 zápasech za Reginu.

„Uvidíme, jak bude vypadat Bedardův přechod do NHL. McDavid je pro mě úplně jiná dimenze," řekl pro Sport.cz na adresu budoucí jedničky draftu bývalý vynikající útočník Patrik Eliáš.

„Že je McD nejlepším hráčem světa nikdo nepochybuje," míní spoluhráč Zach Hyman. „Je to on, kdo už pěkně dlouho řídí ten autobus. A dál a dál se zlepšuje," vidí každý den forvard Oilers.

Reklama

Související témata: