Hlavní obsah

Náhrada za Kubalíka se utrhla ze řetězu, jeví se jako výměna snů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho výměna patřila v létě k nejvíce diskutovaným tématům. Americký útočník Alex DeBrincat vyměnil dres Ottawy za ten s rudými křídly na prsou a v novém působišti zažívá doslova pohádkový start. Nejen, že Detroit pětkrát v řadě vyhrál, ale DeBrincat dokonce vede produktivitu celé soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Alex DeBrincat se raduje z jednoho ze tří gólů v zápase proti Calgary.

Článek

Od DeBrincata se góly pochopitelně očekávaly. Vždyť do Detroitu v létě přicházel s vizitkou hráče, jenž už dvakrát překonal čtyřicetigólovou hranici. A to navíc v Chicagu, které má v posledních letech ke špičce soutěže hodně daleko. Ještě před příchodem do Detroitu strávil Američan loňskou sezonu v dresu Ottawy, z níž právě teď těží paradoxně Red Wings.

Důvod je prostý, představy DeBrincata a vedení Ottawy o další smlouvě se zkrátka rozcházely natolik, že celá věc vyústila výměnou za Dominika Kubalíka. Už v minulé sezoně se spekulovalo, že DeBrincat odchod přímo vyžaduje. Toto tvrzení však Američan později vyvrátil.

Jako nejpravděpodobnější se jeví varianta, že DeBrincat nechtěl v Kanadě podepsat dlouhodobý kontrakt a ten navíc strávit ve stínu Bradyho Tkachuka nebo Tima Stützleho, okolo kterých je tým na další roky postaven. Tak či tak, vloni to nebyl ten v pohodě hrající střelec, byť 27 gólů a 66 kanadských bodů rozhodně nebyl propadák. Ve statistice plus minus však zůstalo nehezké číslo minus 31.

Ačkoliv fanoušci Senators DeBrincatovo stěhování pouhý rok a dva dny po velkolepém příchodu kousali těžce, pro nezaujaté se takový krok jeví jako poměrně logický. Ještě větší smysl výměna dává, pokud si uvědomíme, že DeBrincat vyrůstal na předměstí Detroitu. Před letošní sezonou se tak doslova vrátil domů. Ostatní týmy, které o Američana stály, neměly šanci.

Na takovou logiku si v Ottawě při vzájemném utkání s Detroitem moc nepotrpěli. DeBrincata čekali místo potlesku bučící fanoušci a natěšení obránci u mantinelů. „Čekal jsem to a byl jsem na to připravený. Jestli je to něco, co musí dělat, tak je to v pohodě. V Ottawě jsou prostě fanoušci vášniví a chtějí pro svůj tým jen to nejlepší,“ uvedl DeBrincat později v rozhovoru pro The Athletic. Přesto byl zápas proti Ottawě zatím jediný, ve kterém v letošním ročníku nebodoval…

Král produktivity

V pětadvaceti letech má teď DeBrincat v Detroitu podepsaný čtyřletý kontrakt, přijde si na 7,875 milionu dolarů ročně, dostal místo v elitní formaci a na jeho výkonech je znovu objevená psychická pohoda znát. V prvních dvou týdnech sezony za sebou DeBrincat nechává McDavida, Pastrňáka nebo Matthewse, připsal si osm branek, čtyři asistence, sedm plusových bodů, byl vyhlášen hráčem týdne a vede kanadské bodování celé NHL, stejně jako tabulku střelců. Přispěla k tomu i zatím perfektně fungující spolupráce s Dylanem Larkinem, který v úvodních šesti utkáních nasbíral jen o bod méně (3+8).

V Detroitu na takového hráče čekali. Tým lepší start do soutěže nezažil dlouhých 12 let. Vychází všechno, na co elitní duo doplněné o Lucase Raymonda sáhne. Úspěšnost přesilovek je zatím na téměř 40 procentech, diváci se baví a v domovské Little Caesars Areně se to hemží úsměvy.

„Pochopitelně to nevydrží navždy, ale musíte se na té vlně svézt, co nejdéle to půjde,“ uvedl kouč Derek Lalonde. I on si musí být vědom toho, že v sezoně přijdou slabší pasáže, zároveň by bylo alibismem mluvit o něčem jiném než postupu do play-off. Tam se Detroit probojoval naposledy v sezoně 2015/16. Letos má našlápnuto zatím velmi slušně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články