Hlavní obsah

Nečas neměl štěstí, Gretzky usínal. A Tkachuk zapíchl noční trefu mezi dva české střelce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý gólman Henrik Lundqvist v televizním studiu usrkával z hrnku kávu, aby se udržel svěží, dvaašedesátiletý Wayne Gretzky ale vypadal, že během přestávkového rozboru usne. Někteří diváci v PNC Areně to ostatně zapíchli přímo v hledišti, dost jich také opustilo halu už během zápasu. A ti, co zůstali, se šťastného konce nedočkali. Šestý nejdelší duel v dějinách NHL začal v Raleighu v osm večer a končil před druhou ráno. Z výhry 3:2 se v něm díky Matthew Tkachukovi a gólu v čase 139:47 radovala Florida.

Foto: James Guillory, Reuters

Hokejisté Caroliny Stefan Noesen (23), Martin Nečas (88) a Sebastian Aho (20) slaví gól proti Floridě Panthers v úvodním semifinále play off NHL.

Článek

Na začátek finále Východní konference si oba týmy střihly vlastně dvojzápas. Americký útočník svoji vítěznou trefu umístil v historické tabulce mezi dva slavné české góly. Na páté příčce se drží trefa Petra Sýkory proti Dallasu z dubna 2003 (čas 140:48), sedmý je po dnešku Petr Nedvěd a jeho hřebík do sítě Washingtonu z play off 1996 (čas 139:15). Ten nejdelší duel v NHL se však odehrál před devadesáti lety, kdy Detroit porazil Montreal Maroons 1:0 gólem Muda Bruneteaua v čase 176:30.

„Nebyl to sice nejdelší zápas, ale stačil nám až až," odfrknul si kapitán Floridy Aleksandr Barkov.

Skončit mohl mnohem dřív, ovšem brankáři se překonávali. Domácí Frederik Andersen měl 57 zákroků, floridský Sergej Bobrovskij 63. Jeden z těch klíčových vytasil zkušený Rus proti Martinu Nečasovi necelých osm minut před koncem třetí třetiny, když betonem překazil českému útočníkovi forhendový blafák.

„Oba brankáři chytali skvěle. My to ale musíme Bobrovskému trochu víc ztížit," přál si Nečas.

Ve třetí minutě prodloužení se ještě Panthers radovali předčasně, jelikož trefě Ryana Lomberga předcházelo bránění ve hře Andersenovi. Nečas posléze neuspěl ani tečí, která přelétla Bobrovského branku a ujala se až Tkachukova rána po špatné rozehrávce Hurricanes těsně před koncem čtvrtého prodloužení.

„My si dělali srandu, že už ani nevíme, kolikáté se hraje," oddechl si Lomberg. „Rozhodně to nebyl běžný zápas," usmál se pod mohutným plnovousem obránce Panthers Radko Gudas (6 zablokovaných střel, 12 hitů) a nejspíš mu blesklo hlavou, jak asi bude vypadat druhý duel série, který se hraje v noci na neděli.

„Náš tým se už postará, abychom pořádně zregenerovali. Dobijeme energii, přeskupíme síly. A zase nasadíme montérky," pravil výhrůžně český držák.

Reklama

Související témata: