Hlavní obsah

Český gólman musel nečekaně do branky a zářil. Záda mu kryl majitel stavební firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně vůbec neměl chytat, nakonec z toho byl jeho nejlepší zápas v sezoně. Dan Vladař zaskakoval v brance Calgary za nemocného Jacoba Markströma a 27 zákroky se v NHL postaral o výhru 2:1 po prodloužení nad úřadujícími šampiony z Vegas.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Český brankář Dan Vladař vychytal výhru Calgary nad Vegas.

Článek

Svůj pondělní večer si 26letý brankář představoval trochu jinak. Bude otvírat vrátka na střídačku, nahecuje spoluhráče. Ale večerní plány musel rychle změnit. Švédská jednička onemocněla a kouč Ryan Huska potřeboval Vladařovy služby. Horší bylo, že v pět odpoledne vypršela lhůta pro povolání gólmana z farmy a Flames tak urychleně dopsali na zápasovou soupisku Dustyho Nickela, který je instruktorem brankářů, a zároveň majitelem stavební firmy.

Jméno dvaatřicetiletého záskoku našili v kabině Calgary na dres s číslem 40 a pak se jen modlili, aby se Vladařovi něco nestalo. Nickel s Flames sice občas trénuje, když si některý z kmenových gólmanů potřebuje odpočinout, ale poslední soutěžní zápas odehrál v dresu Mount Royal University Cougars v sezoně 2011-12…

„Všechno se to seběhlo strašně rychle. Až v hale jsem se dozvěděl, že budu chytat. Ale od toho jsem tady,“ vykládal po své čtvrté výhře v sezoně Vladař. Během utkání pak lavička Flames dvakrát znejistěla, zda zápas opravdu dokončí. Nejprve do domácího gólmana zajel William Carrier. A situace se opakovala v prostřední části, kdy do Vladaře narazil spoluhráč MacKenzie Weegar.

„Nevěděl jsem hned, co se stalo, ale když jsem viděl, že se Vlady hýbe, uklidnil jsem se. Kdyby musel do brány Dusty, museli bychom to brát jako realitu,“ tvrdil kouč Huska.

„V tu chvíli se mi toho honilo hlavou tolik. Bylo to dost nereálné, ale doufal jsem, že se Dan zvedne. Bylo fajn vidět, jak se zvedá a bojuje,“ poznamenal Nickel.

Několik ‚pohotovostních‘ gólmanů už v minulosti zažilo svých pár minut slávy. Největší ovace si vychutnával 42letý David Ayres, který vítězně dokončil za zraněného Petra Mrázka duel Caroliny v Torontu v roce 2020. Vladař ovšem stavaře mezi tyče nepustil.„Snažil jsem se odchytat co nejlepší zápas, potřebovali jsme to zvládnout. Kluci přede mnou podali vynikající výkon, fanoušci nás hnali dopředu. Chytalo se mi skvěle,“ tvrdila první hvězda duelu, kterou překonal pouze William Karlsson v přesilovce.

„Dan okamžitě předvedl několik vynikajících zákroků. Dostal se do tempa a působil velice jistě. Věděli jsme, že se na něj můžeme spolehnout,“ prohlásil kouč Huska. Druhý bod pak zařídil domácím pět sekund před koncem prodloužení Weegar

Calgary se tak po rozpačitém začátku sezony vyhouplo na osmou příčku Západní konference. Vděčí za to i preciznímu výkonu Vladaře.

Reklama