Hlavní obsah

Vnuci se rvali v NHL. Rozladěná babička to pozorovala z hlediště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemají to lehké. Jsou sice bráchové, ale taky soupeři a jejich týmy se v NHL navíc nesnášejí. Rodina Tkachukových v čele s bývalým skvělým útočníkem Keithem vyrazila do Ottawy na zápas s Floridou a viděla, jak se rvou i jeho synové Matthew s Bradym. Pěstním soubojům svých vnuků pak rozpačitě přihlížela také jejich babička Geraldine.

Foto: Marc Desrosiers, Reuters

Utkání NHL mezi Ottawou a Floridou se pořádně zvrhlo.

Článek

Dalo se to čekat. Senators a Panthers letos v dubnu zaznamenali v utkání celkem 166 trestných minut a emoce nevychladly. V noci na úterý tuhle cifru ještě o minutku překonali. A Tkachukové se pod konečný součet výrazně podepsali. Floridský Matthew sečetl 11 trestných minut, ottawský kapitán Brady ho trumfnul 16. Zápas ale skončil jasnou výhrou hostů 5:0.

„Když jsem viděl, jak se to rve, tak bylo jasné, že zahazujeme možnost s výsledkem něco udělat. Při hře 5 na 5 jsme byli dobří, v oslabení to byla bída,“ litoval kouč DJ Smith. Senators první tři góly inkasovali v početních nevýhodách.

O emoce se pak tradičně staral hlavně Matthew Tkachuk. „Klasická svině, jeho táta hrál dost podobně,“ pousmál se bývalý útočník Martin Straka v rozhovoru pro Sport.cz během letošního play off. Tkachuk byl ale jedním z nejdůležitějších hráčů floridského marše do finále. Že na soupeře stále funguje jako červený hadr, se ale ukázalo i v Ottawě.

Provokující Matthew si za terč vybral brankáře Senators Joonase Korpisala a na konci druhé třetiny byl po potyčce s Travisem Hamonicem vyloučen. Během třetí části pak stejného hráče atakoval u mantinelu, ale okamžitě na něj skočil Zach MacEwen, který dostal trest do konce zápasu a Tkachuk se mohl usmívat, i když měl na tváři krvavý šrám.

„Myslím si, že když se jeden druhého zastáváme, tak na to můžeme být hrdí. Hodně to o nás vypovídá. Navzájem si kryjeme záda a bez ohledu na situaci nám na sobě záleží, záleží nám na vítězství, i na tom, abychom dělali věci správně. Nemyslím si, že je špatné hrát s emocemi, zakládáme se na nich,“ řekl Brady Tkachuk, který už před zápasem avizoval, že s Matthewem by se nikdy neporval. Ale udělal to za něj MacEwen.

„Samozřejmě mám bráchu rád, ale kdykoli proti sobě hrajeme, jde nám jen o vítězství, takže rodinné věci jdou stranou,“ tvrdil kapitán Ottawy, které se duel úplně vymknul z ruky.

Později se ještě Matthew porval s Jakem Sandersonem a babička Geraldine nevypadala mezi diváky moc spokojeně. O něco později se mračila ještě víc, jelikož Brady při úniku kopl do betonů brankáře hostů Sergeje Bobrovského a vrhli se na něj hned tři hráči Panthers.

Rozhodčí už toho měli dost a po hromadné rvačce dostali všichni na ledě desítku a Brady ještě dva menší tresty za nedovolené bránění a hrubost.

„Více než polovina týmu byla mimo hru. A tak se vyhrávat nedá, určitě si potřebujeme něco ujasnit,“ brumlal Claude Giroux, jeden z devíti ottawských hráčů, co zápas dokončili bez uděleného trestu.

To v kabině Panthers vládla euforická nálada a kouč Paul Maurice měl jeden ze svých veselých proslovů. „To bylo ještě mírné. Dostali jsme se tam jen na nějakých 167 minut, musí to být 250, aby to mělo grády,“ vtipkoval trenér Floridy. „I tohle je ale důvod, proč je hokej tak skvělý. Je půvabný a krásný, ale i fyzický a naštvaný zároveň.“

Příznivci hokeje staršího střihu by si každopádně měli poznamenat v kalendáři datum 20. února, kdy se hraje odveta na Floridě. Babička Tkachuková u toho asi taky nebude chybět, aby dohlédla, jestli se její vnuci aspoň trochu polepšili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.