Hlavní obsah

Nechte ho být! Ovečkin našel v zámoří nečekaného ochránce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový útočník Alexandr Ovečkin je známý náklonností k prezidentovi Vladimiru Putinovi, vůči vřelému vztahu se oficiálně nevymezil ani poté, co ruský vůdce rozjel brutální vraždění na Ukrajině. V zámoří o víkendu aktivisté v petici apelovali na tamního premiéra Justina Trudeaua, aby kapitánovi Washingtonu neudělil vstupní víza k nedělnímu zápasu NHL v Torontu, ruský snajpr se však dočkal nečekaného zastání. Na jeho obranu se postavil legendární kanadský hráč, trenér a později sportovní analytik Don Cherry, jenž dříve často nemohl Ovečkinovi přijít na jméno.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán hokejistů Washingtonu Alexandr Ovečkin.

Článek

„Ano, někdy jsem ho kritizoval za jeho počínání na ledě, ale nikdy bych nešel do osobní roviny. Proto nyní říkám: Nechte ho být! Je to hokejista a nemá s tím, co se děje na Ukrajině, nic společného. Soustřeďme se na jeho souboj o nejlepšího střelce historie NHL (s Waynem Gretzkym) a na zbytek zapomeňte," vyzval 88letý expert, který více než třicet let svými břitkými komentáři v pořadu Hockey Nights in Canada televizní společnosti Sportsnet lákal fanoušky k obrazovkám.

Veřejnost je názory na Ovečkinovu osobu rozdělena. Hokejoví fanoušci oceňují především jeho sportovní kvality, druzí však připomínají také lidský rozměr rodáka z Moskvy, jehož nepokryté sympatie k vládci Kremlu jsou mnohým lidem trnem v oku. Svědčí o tom i víkendový článek Briana Lilleyho z Toronto Sun, který podpořil petici tamních aktivistů a předložil svůj názor, proč by Ovečkin neměl být v Kanadě vítán.

„Často slýchám, že sport a politika se nemají míchat dohromady. Dobrá, ale řekl to někdo Ovečkinovi, když v roce 2017 aktivně rozjel podporu v kampani za znovuzvolení Vladimira Putina prezidentem? Nebo v roce 2014, kdy se vystavil na Instagramu v tričku s nápisem „No War", ale cedulí v ruce s hashtagem #SaveChildrenFromFascism, který měl ospravedlnit ruskou agresi na Krymu a v Doněcké oblasti?," napsal Lilley.

Zároveň připomněl, že drtivá většina světových sportovních organizací sportovce Ruska a Běloruska, které agresi Putinových vojsk na Ukrajině schvaluje a podporuje, vyloučila ze svých mezinárodních akcí, ovšem NHL se k nim nepřipojila. „Na jednu stranu naše vláda ve čtvrtek rozhodne, že pošle Ukrajině na pomoc tanky, v neděli se ovšem Putinova propagandistická mašinérie rozjede naplno, když ve Scotiabank Areně proti Torontu nastoupí Washington v čele s Ovečkinem," poukázal na protiklady.

Zabránit startu ruských hokejistů na zápasech týmů NHL v Praze se loni marně snažil zabránit i Dominik Hašek. Jednal i s úřadem vlády s cílem neumožnit prostřednictvím sportu kampaň ruské agresi. Bývalý brankář a český olympijský vítěz z Nagana už také krátce po vypuknutí války na Ukrajině žádal vedení NHL, aby pozastavila kontrakty ruských hokejistů v soutěži včetně Ovečkina. Marně. A také snaha kanadské iniciativy vyzněla do prázna. Ovečkin se ovšem na ledě Toronta neprosadil a jeho tým prohrál vysoko 1:5.

Kanadský list navíc připomněl případ jiného ruského hokejisty Ivana Provorova, který před časem odmítl před zápasem s Anaheimem nastoupit při rozbruslení v dresu s duhovým číslem a s duhovou hokejkou na podporu LGBT+ komunity. Svůj krok obránce Philadelphie obhajoval pravoslavnou vírou, která vztah dvou osob stejného pohlaví odsuzuje. Přesto jeho postoj vyvolal vlnu kritiky.

„Určitě mnohem větší, než jaké čelil Ovečkin za celých 11 měsíců, co válka trvá," je přesvědčen Lilley. „Přijali bychom tak klidně sportovce, který by k nám přišel ve 40. letech minulého století jako podporovatel Adolfa Hitlera? Byl by také tak oslavován jako nyní Ovečkin? Při každém dalším zvěrstvu, které na Ukrajině jeho prezident spáchá, pokaždé, když bude vybombardovaná škola či nemocnice, bychom se Ovečkina měli ptát, zda je to tak ze strany jeho přítele správné a jestli Putina stále podporuje."

Reklama