Hlavní obsah

Ignorace hvězdného Ovečkina! Tohle je rusofobie, fňukají v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno Alexandr Ovečkin je v posledních týdnech nejen spojováno s hokejem, ale také podporou ruského prezidenta Vladimira Putina. Na to hodně netradičně reagoval odpůrce ruské vojenské invaze na Ukrajinu finský komentátor Tero Kainulainen, který se rozhodl, že během zápasů Washingtonu jméno hvězdného kapitána Capitals ani jednou nezmíní.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Alexandr Ovečkin krátce poté, co vstřelil 767. gól v kariéře v NHL a osamostatnil se na třetím místě nejlepších střelců historie soutěže.

Článek

„Před zápasem NHL mezi Washingtonem a Pittsburghem jsem si dal malou výzvu. Snažil jsem se nezmínit jméno kapitána Capitals a povedlo se mi to. Neopomněl jsem zmínit jeho dovednosti s pukem, statistiky letošní sezóny a i to, co dokázal. Jen jsem nechtěl vyslovit jeho jméno," vysvětlil finský komentátor Tero Kainulainen na svém Twitteru. Důvodem je podpora prezidenta Vladimira Putina ze strany ruské hokejové hvězdy.

A jak Fin slíbil, tak udělal. Nejprve si bezchybnou bilanci udržel právě po duelu proti Pittsburghu, posléze svůj úctyhodný počin napodobil i v souboji proti Bostonu. V posledních dvou duelech Capitals tak finští diváci ani jednou neslyšeli jméno „Alexandr Ovečkin".

Jeho výzvu mu neulehčil ani fakt, že si ruská hvězda Washingtonu během zápasů připsala hned dva góly. Ovečkin navíc již tradičně na ledové ploše trávil hodně času, nejednou se dostal do střeleckých pozic a finský komentátor Kainulainen tak musel hledat alternativy oslovení. A to se mu povedlo.

Buď ruského kanonýra zcela ignoroval, nebo ho nazval „kapitánem Washingtonu Capitals", „známým mužem", „hráčem s šedými vousy" nebo „osmičkou", což je číslo, s nímž Ovečkin nastupuje.

„Uběhlo pět minut druhé třetiny, když se kapitánovi Capitals povedlo dorazit puk do branky," popsal gól finský komentátor během duelu proti Pittsburghu. „Gól s pořadovým číslem 45 v podání hráče s šedými vousy," okomentoval pro změnu trefu do prázdné branky v souboji s Bostonem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tero Kainulainen (@kainutero)

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Vyjádřila se například ruská poslankyně Světlana Žurovová. „Co je to za předsudky? Tohle je rusofobie," řekla padesátiletá politička pro Sport-Express. „Ovečkin bude dál hrát ve Washingtonu, díky bohu ho odtamtud nikdo nevezme. Ukazuje to, že naši hokejisté patří k nejlepším na světě," dodala.

Reklama

Související témata: