Hlavní obsah

Neči už není v křeči, chvála se jen hrne. Další ohromný výkon, přikývl kouč Caroliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku sezony NHL zažil Martin Nečas jen jeden zápas, ve kterém nebodoval. V noci na neděli se třiadvacetiletý hokejista Caroliny podepsal pod výhru 4:3 ve Philadelphii gólem a asistencí. Ambiciózní Hurricanes aktuálně nemají produktivnějšího hráče.

Foto: Karl B DeBlaker, ČTK/AP

Útočník Caroliny Martin Nečas při zápase NHL

Článek

Osm zápasů a v nich jedenáct bodů za pět gólů a šest asistencí. Akce z 58. minuty utkání ve Wells Fargo Center je dalším důkazem Nečasova momentálního rozpoložení. Za stavu 2:3 si to namířil mezi dva soupeře a přes clonícího beka vyslal nechytatelnou ránu do horního rohu branky Cartera Harta, který neměl šanci zasáhnout.

„Ani jsem moc nemířil," líčil Nečas, který má na startu sezony pozoruhodnou fazónu.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Gólman Vancouveru Canucks Thatcher Demko zasahuje proti střele Martina Nečase.

V té minulé se mu zdaleka tak nedařilo. Hrál o nový kontrakt a na jeho výkonech se to podepsalo. Občas byl v křeči, v 78 startech posbíral jen 40 bodů (14+26), v klubové produktivitě skončil až devátý.

V létě ale podškrábl dvouletý překlenovací kontrakt na 3 miliony dolarů ročně a na kemp přijel v nevšední pohodě, která je znát v každém střídání.

„V létě jsem makal na ledě i mimo něj," přiznal Nečas, že popracoval také na psychice. „Když se člověk cítí dobře, nezáleží mu tolik na tom, kolik má prostoru. Všechno je to o hlavě," přikývl Nečas.

Foto: Karl B DeBlaker, ČTK/AP

Útočník Caroliny Martin Nečas vede kotouč zažívá snový ročník NHL

Aktuálně má ale v Carolině prostoru nevídaně. Na ledě Flyers odehrál 21:26 minuty. Sezonní maximum proti Flames má 23:25 minuty. S průměrem 19:50 je dokonce nejvytíženějším útočníkem týmu. U Hurricanes rychle rozklíčovali, že se k nim vrátil trochu jiný ‚Neči', než jakým byl v sezoně 2021-22.

„Není pochyb o tom, že teď patří k naším nejlepším hráčům. Boduje skoro v každém zápase, na naše výkony má ohromný vliv. A zase to ukázal," souhlasí náročný kouč Rod Brind'Amour. V lajně s finským centrem Jesperim Kotkaniemim a ruským křídlem Andrejem Svečnikovem se česká akvizice napila živé vody.

Ukázalo se to i ve vítězném prodloužení s Flyers. Byl to Nečas, kdo zatočil s domácí obranou. Po ose Sebastian Aho, Brent Bruns následně dorazil puk do domácí sítě.

„Víme, jak je Marty šikovný, ale od začátku sezony hraje vážně skvěle. Když má puk, znamená to pro soupeře vždycky velké nebezpečí," všiml si z brankoviště i finský gólman Caroliny Antti Raanta.

Pokud by Nečas pokračoval v bodovém tempu začátku sezony až do konce základní části, měl by na kontě přes sto bodů... I když se tak největší pravděpodobností nestane, hraje český útočník Hurricanes momentálně svůj nejlepší hokej za celou dobu svého zámořského působení.

Reklama

Související témata: