Hlavní obsah

Nejexkluzivnější klub NHL uvítal Ovečkina. Ruský osmistovkař teď odsune Howea a vyrazí za Gretzkym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábrany opadly. Na led se vyřítila kompletní střídačka Washingtonu, i když ještě zdaleka nebylo po zápase. Z hlediště United Center létaly tucty kšiltovek a uprostřed spoluhráčů z Capitals se radostně usmíval jejich kapitán. Rus Alexandr Ovečkin se stal třetím hokejistou v dějinách NHL, který dosáhl 800 gólů. V aréně Blackhawks se při výhře 7:3 zaskvěl hattrickem, který odnesl gólman Petr Mrázek.

Foto: Jamie Sabau-USA TODAY Sports, Reuters

Alexandr Ovečkin v návalu euforie po vstřelení 800. gólu v NHL.

Článek

Příští Ovečkinova trefa tak bude znamenat vyrovnání Gordieho Howea (801). Pak už před sebou bude mít washingtonský lídr ve střelecké tabulce už jen jedno jméno: Wayne Gretzky (894).

„Člověk se dostal do nejlepší možné společnosti, jakou si coby kluk mohl vysnít. Vždyť jsem teprve třetí, kdo to dokázal. Ale bez spoluhráčů, fanoušků, klubu a rodiny by se mi to nikdy nepovedlo," děkoval Ovečkin.

Vzhledem k posledním zápasům panovaly trochu obavy, aby ruský útočník nedosáhl magické hranice trefou do prázdné branky, což byl Ovečkinův jediný účinný způsob zakončení v minulých třech utkáních.

V Chicagu ale bylo všechno jinak. První gól a celkově 798. dal už po 24 sekundách. Další Ovečkinova chvíle přišla v přesilovce. To už se fanoušci Capitals začali nervózně ošívat. A jejich idol jim ve třetí třetině splnil přání. Mrázek už účinně zasáhnout nemohl.

Na tváři střelce se objevily úsměv i úleva. Možná, že si Ovečkin vzpomněl i na svůj první gól v NHL, který vstřelil 5. října 2005 proti Columbusu.

„Musím ocenit fanoušky Chicaga, že i oni křičeli mé jméno a házeli na led kšiltovky. Tu energii jsem cítil už při rozbruslení," vykládal Ovečkin.

Kouzlem okamžiku se nechal unést i obvykle odměřený kouč Capitals Peter Laviolette. „Jsem strašně rád, že jsem byl u tak významné chvíle. Neuvěřitelné, celá střídačka tím s Alexem žila. A jak kluci naskákali na led, to bylo krásné." V kabině pak ruský forvard dostal pořádnou pivní sprchu.

Osm set kousků Ovečkin dokázal napěchovat do 1305 zápasů, během kterých nasbíral 1444 bodů. To je aktuální vizitka hráče, který devětkrát získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL.

Reklama