Hlavní obsah

Nejproduktivnější hráč NHL bez gólu? Na trefu čeká Hronek v zámoří přes rok. Doma to byla jiná jízda

Detroit/Praha

Až 10 vteřin před koncem dokázali hokejisté Detroitu dát Carolině gól, ale už jim to nebylo nic platné a prohráli 1:2. U jediné branky Red Wings asistoval Filip Hronek, nejproduktivnější z hráčů NHL, kteří se v této sezoně ještě netrefili.

Foto: Profimedia.cz

Detroitský obránce Filip Hronek na gól v této sezoně stále čeká.

Článek

Už je to více než rok, co zažil 23letý Hronek za mořem gólovou radost. 14. ledna 2020 skóroval proti Islanders. A od té doby v zámoří 49 zápasů střelecky mlčí a sbírá jen asistence. V této sezoně jich má už 15, což mu stačí také na to, aby byl nejproduktivnějším hráčem Detroitu. A zároveň je i zdaleka nejvytěžovanějším hráčem Red Wings (průměr 23:34 minuty na utkání).

„Všichni víme, co Filip s pukem dokáže. Je to opravdu dobrý celoplošný obránce, který vyhrává spoustu soubojů, ale čekali jsme od něj o něco větší produktivitu, obzvlášť v přesilovkách," postěžoval si před časem Jeff Blashill, kouč Red Wings, kteří mají druhou nejhorší hru v početní výhodě ze všech týmů NHL (využití 10,7 procenta).

Nejproduktivnější hráči bez gólu
Filip Hronek (Detroit) 0+15
Ryan Pulock (NY Islanders) 0+12
Oliver Ekman-Larsson (Arizona) 0+11
Mike Reilly (Ottawa) 0+11
Nikita Zajcev (Ottawa) 0+11
T. J. Brodie (Toronto) 0+10

Poté, co Hronek v dresu hradeckého Mountfieldu dominoval v extralize (10+13 ve 22 zápasech), se od něj obdobná představení čekala i v NHL. V minulé sezoně dal devět gólů, letos má ale s jejich střílením problémy, stejně jako jeho krajané v obranných řadách zámořských týmů.

Foto: Marek Burkert, Právo

Filip Hronek

V této sezoně ze šestky čekých beků, která nastoupila v NHL, dali po gólu jen Radim Šimek ze San Jose a Libor Hájek z Rangers. To i slovenské trio Zdeno Chára, Andrej Sekera, Erik Černák nastřílelo 4 góly. Nemluvě o zadácích ze Švédska (43 branek), z Ruska (13) a z Finska (12).

„Kluky jako byli Marek Židlický, nebo Tomáš Kaberle, kteří stihli podporovat útok a řídit přesilovky, už za mořem nemáme. Židla dokázal rozehrát i vypálit a oboje dělal skvěle," tvrdí bývalá hvězda New Jersey Patrik Eliáš.

V NHL se devatenáctkrát stalo, že hráč za sezonu posbíral více než dvacet asistencí, aniž by dal gól. V sezoně 2007-08 to předvedl v barvách Caroliny i František Kaberle (0+22 za 80 zápasů). Do tohoto antigólového klubu by ale Hronek asi patřit nechtěl...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.