Hlavní obsah

Nejste naočkovaní? Můžeme vás suspendovat! NHL přišla se striktním mechanismem plným zákazů

New York/Praha

Do startu nové sezony NHL sice zbývá ještě téměř šest týdnů, vedení soutěže už ale má jasný plán, jak zacházet s hokejisty, kteří se odmítnou nechat očkovat proti koronaviru. Nejzásadnější zprávou je, že kluby budou mít možnost suspendovat hráče, kterým by nenaočkování bránilo zúčastnit se „týmových aktivit“. Informoval o tom uznávaný novinář Elliotte Friedman ze Sportsnet.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Chicaga Corey Crawford inkasuje od Travise Konecneho z Philadelphie.

Článek

Mezi týmové aktivity se počítá i cesta do státu nebo provincie, do nichž mají neočkované osoby zákaz vstupu. Za každý den suspendace přijde hráč o plat příslušící danému dni. Výjimku dostanou jen ti hokejisté, kterým k očkování zabránily zdravotní nebo „upřímné náboženské" důvody.

Hráči zároveň mají právo do 1. října oznámit, že se do nové sezony nechtějí zapojit. A to z důvodu, že jsou nenaočkovaní nebo mají obavy, že by v případě nákazy mohli být hrozbou pro členy své domácnosti, kteří patří mezi lidi s vyšším rizikem vážného průběhu onemocnění.

Týmy následně budou mít v případě těchto hráčů 30 dní na posouzení, zda se platnost jejich smlouvy o rok posune, nebo se z ní nadcházející ročník vyškrtne. Daní hráči nebudou smět nastupovat v jiné lize ani jet v únoru na zimní olympiádu do Pekingu.

Michael Russo z The Athletic přišel s informací, že v tuto chvíli je odhadem plně naočkovaných zhruba 95 procent hráčů NHL, zatímco ještě v polovině srpna to bylo asi 85 procent. I v nové sezoně budou muset všichni hokejisté podstupovat pravidelné testování metodou PCR. Očkované to čeká jednou za 72 hodin, neočkované každý den.

Pokud se koronavirem nakazí plně očkovaný hráč, NHL to bude brát za hokejové zranění. Pro neočkované hráče naopak budou platit přísná pravidla a v podstatě budou muset žít v bublině. Zejména při tripech k venkovním zápasům.

Během nich budou muset setrvávat jen na hotelu, stadionu nebo tréninkové hale. Nesmějí používat hotelovou posilovnu, bazén, saunu, páru ani jiné sdílené zázemí. Na hotelovém pokoji nesmějí mít spoluhráče, zaměstnance týmu ani návštěvy, s výjimkou plně očkované rodiny. Zároveň nesmějí opustit hotel, aby si zašli koupit jídlo do restaurací kromě těch, které mají venkovní výdejní okénko.

Reklama

Související témata: