Hlavní obsah

Nemluva z Hradce dál okouzluje Vancouver. Mezi beky NHL už je třetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě v létě se ve Vancouveru ptali: Kdo je Filip Hronek? Po čtvrtině základní části mají na tuhle otázku poměrně jasnou odpověď: Jeden z nejproduktivnějších beků v NHL. Dvě asistence ze zápasu s Calgary už ho posunuly na dělenou třetí příčku mezi všemi zadáky soutěže. Ze 25 startů má průměr bod na zápas (2+23).

Foto: Bob Frid, Reuters

Zadák Vancouveru Filip Hronek

Článek

Na špici statistik obránců si přitom jedou svůj vlastní souboj vancouverský kapitán Quinn Hughes (9+25) s Calem Makarem z Colorada (7+27). S odstupem devíti bodů na nejlepší nováčky sezony 2019-20 jsou pak držitel Norris Trophy 2018 Victor Hedman z Tampy (5+20) a hned vedle něj Hronek, který figuruje třetí mezi beky i v hodnocení plus/minus (+14).

„Asi jsem ještě nehrál s tak dobrým hráčem. Je opravdu šikovný, umí se pohybovat s pukem, má přehled, umí bránit, bruslit… Chtěli nás rozdělit, ale jsem rád, že jsme spolu,“ vykládal opakovaně o českém parťákovi Hughes.

Občas se sice vloudí chybička, jako v nedávném souboji se Sharks, kdy Hronkovi pláchnul Mikael Granlund, ale jinak je pro 26letého hokejistu angažmá ve Vancouveru něco jako živá voda.

Březnový trejd z Detroitu se přitom vůbec nečekal, jenže generální manažer Red Wings Steve Yzerman se postupně zbavil celé české kolonie (Jakub Vrána, Filip Zadina, Dominik Kubalík) a nezůstal ušetřen ani Hronek, za kterého Yzerman získal volby v prvním a druhém kole draftu.

„Jsem rád, že je to právě Vancouver. Z tripů na západní pobřeží ho znám jako krásné město. Canucks mají hodně mladých hráčů. Věřím, že to bude zábava,“ řekl hradecký rodák kanadským novinářům, když ale dostál své pověsti nemluvy a představovací tiskovka byla za pět minut u konce. Přitom Hronkův táta Jiří je hovorný chlapík a vtipálek, což bylo znát třeba na lednovém Fathers Tripu Red Wings, kdy příbuzní hráčů zavítali do Montrealu.

Foto: Marek Burkert, Sport.cz

Zleva otec Filipa Hronka Jiří, tchán Dominika Kubalíka Josef Melka a kamarád Filipa Zadiny.

„Přiletěli jsme z Detroitu, stihli jsme několik hospod. Dá se říct, že si to užíváme plnými doušky. Švédové jsou proti nám v převaze, hodně pevní, ale chceme je porazit,“ vyprávěl Sport.cz Hronek starší.

Vancouver není pro české hokejisty častou štací. Průkopníky zde byli v sezoně 1981-82 Jiří Bubla a Ivan Hlinka. Jako poslední bek před Hronkem tu v ročníku 2007-08 působil Lukáš Krajíček. A coby vůbec poslední český hráč pak Radim Vrbata (2016-17). Na dresu měl sedmnáctku přesně jako Hronek. Ten ale stačil v minulé sezoně kvůli zranění sehrát za Canucks jen čtyři zápasy. A tak na západě Kanady v létě probíhala diskuse, zda se jeho angažmá skutečně vyplatí. Teď už o tom nikdo nepochybuje.

Hronek se učí, že ve většině situací je nejlepším řešením poslat puk Hughesovi, zatímco kapitán si užívá luxusu, že má k sobě parťáka, co umí bruslit a pohybovat se s pukem stejně dobře jako on.

V posledních čtyřech sezonách byl Hronek pokaždé mezi padesátkou nejproduktivnějších beků NHL. Nejvýš to dotáhl ve zkrácené sezoně 2020-21, ale jen na 36. pozici. Ve Vancouveru má však zaděláno na to, aby si nejen vylepšil osobní rekord z minulé sezony (9+30), ale vystřelil mezi skutečnou elitu zadáků nejlepší ligy světa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.