Hlavní obsah

Není Patera jako Patera. Český gólman má za sebou působivý debut v NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří osvícenější američtí fanoušci se o víkendu ptali, zda je v příbuzenském vztahu s Pavlem Paterou. S proslulým členem zlaté hokejové generace má ale společné toliko příjmení. Gólman Jiří Patera se stal 24. českým gólmanem, který si zahrál NHL. A premiéru mezi tyčemi Vegas si hned osladil výhrou 5:3 v St. Louis.

Foto: Jeff Le, Reuters

Jiří Patera má za sebou úspěšný debut v NHL

Článek

„Jsem šťastný, že jsme to zvládli, i když koncovka byla dost náročná. Kluci přede mnou mi to dost usnadnili," vyprávěl po 30 úspěšných zákrocích Patera, jemuž dával první gól v přesilovce Jakub Vrána. Jinak to byl ale pro odchovance Slavie nečekaně sebevědomý debut na nejvyšší úrovni.

„Působil jistě," zaujalo kouče Vegas Bruce Cassidyho. „Měl tam výborné zákroky v pravou chvíli."

Golden Knights se momentálně musí obejít bez brankářské dvojice, se kterou sezonu odstartovali. Adin Hill i nováček Logan Thompson jsou na marodce, stejně jako Laurent Brossoit. Generální manažer Kelly McCrimmon tak před uzávěrkou trejdů získal při výměně s Columbusem ostříleného Jonathana Quicka. A tým povolal z farmy v Hendersonu právě Pateru.

„V AHL měl hodně dobrou výkonnost," souhlasil Cassidy. Čtyřiadvacetiletý brankář ve 27 zápasech za Silver Knights dospěl k úspěšnosti 91,6 procenta a gólovému průměru 2,66 na utkání. A ani v NHL svým výkonem nezklamal. Při rozbruslení absolvoval tradiční nováčkovské kolečko a pak už šel na věc.

„Na začátku jsem byl nervózní, od druhé třetiny už jsem se ale cítil jistě. Mohl jsem se opřít o spoluhráče a tak jsem se jen soustředil na svou práci," usmíval se gólman, kterého si Vegas v roce 2017 vybralo v 6. kole až ze 161. místa.

V NHL ale hodně záleží na tom, zda využijete šancí, kterých nemusí být tak moc. Patera s tou svou naložil výborně. „Taky bylo skvělé, že mě jistil právě Quick, který mi dal hodně dobrých rad," cenil si debutant.

V této sezoně je Patera po sedmičce Vejmelka, Vaněček, Mrázek, Vladař, Rittich, Francouz a Dostál osmým českým gólmanem v NHL. Češi tak v počtech dotahují Finy (9), Švédy (10) a Rusy (11).

Patera se mezitím bude chystat na případný další start. Vegas v tomto týdnu hrají ve Philadelphii a pak doma s Calgary a s Columbusem.

Stejná příjmení v NHL, ale žádné příbuzenské vztrahy:
Miroslav Dvořák - Radek Dvořák
Ivan Hlinka - Jaroslav Hlinka
Jan Hrdina - Jiří Hrdina
Petr Nedvěd - Zdeněk Nedvěd
Pavel Patera - Jiří Patera
Roman Polák - Vojtěch Polák
Petr Svoboda - Petr Svoboda - Jaroslav Svoboda
Michal a Petr Sýkorovi - Petr Sýkora
Jakub Vrána - Petr Vrána

Reklama

Související témata: