Hlavní obsah

Nestrašil si oddychl, že tělo drží pohromadě

Praha

Dlouhé měsíce prožíval martyrium, vůle Andreje Nestrašila však byla silnější než překážky, které osud pětadvacetiletému hokejistovi Caroliny nakladl do cesty. Sedm měsíců po úrazu, jenž vyděsil lékaře, je český hokejový útočník zase připraven svádět bitvy v NHL.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Andrej Nestrašil v dresu Caroliny.

Článek

Na konci února inkasoval v zápase s Torontem ostrý bodyček, po němž odletěl zády na mantinel a rychle vytušil, že je zle - dva zlomené obratle a ohrožení hybnosti těla. Kolegium lékařů ale zavrhlo operaci a Nestrašil musel na čtvrt roku do korzetu.

„Dostal jsem přesné instrukce, což bylo ležet, takže jsem se snažil být ten nejlepší pacient. Později jsem podstoupil spoustu věcí, co člověka nebaví, ale já jsem věděl, že když se chci rychle vrátit, tak prostě musím. Měl jsem dobrého fyzioterapeuta, skvělou rehabilitaci, která mi ušetřila spoustu času," popisoval Nestrašil.

Musel se rozloučit se startem na mistrovství světa v Moskvě, trenéři si jeho jméno škrtli i ze seznamu pro Světový pohár. Rychlost rekonvalescence těžce zraněného hráče je ale přinutila změnit plány. Nestrašil mohl odcestovat do Toronta jako náhradník, jenže přišla další rána. Zaměstnavatelé z Caroliny s tím nesouhlasili.

Tělo drží pohromadě, pochvaluje si

„Pár dnů jsem byl nakvašený a nebylo ideální se mnou někam jít, ale pak mi přišly do hlavy další cíle. Tréninkový kemp byl za rohem a navíc tempo Světového poháru bylo takové, že rozhodnutí nejet bylo pro dobro moje i týmu," řekl Nestrašil, jenž v NHL odehrál 109 zápasů.

Aby mohl absolvovat další, musel podstoupit i proceduru, z jejíhož líčení jde mráz po zádech. Fyzioterapeutovi se totiž nezdálo posazení Nestrašilovy kostrče, takže si navlékl rukavice a zevnitř uvolňoval ztuhlé svaly. „Nepředstavitelná bolest. Ale já to říkám na rovinu, protože si myslím, že hodně lidem, co mají problémy se zády, by to mohlo pomoct. I když ta procedura není teda vůbec příjemná..."

Odchovanec Slavie má štěstí, že už se zase může soustředit jen na hokej. Po třech přípravných startech vyhlíží začátek sezóny. „Až mě tam šoupnou, budu muset něco předvést a to své místo si urvat. Naučil jsem se jít ze dne na den. Jsem rád, že mi tělo drží pohromadě, i když to dalo hodně práce. Můžu být na ledě a nepřemýšlím už nad tím, jestli budu chodit."

Reklama

Související témata: