Hlavní obsah

Neuznaný gól, rozhodla trefa do prázdné. Detroitská euforie rychle opadla, Ovečkin si po postupu rýpnul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tenhle finiš základní části se ještě bude vzpomínat. Hokejisté Washingtonu uchvátili poslední postupovou příčku ve Východní konferenci NHL. Alexandr Ovečkin a spol. totiž oslavili klíčovou výhru 2:1 ve Philadelphii, i když k ní přišli prapodivnou cestou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Philadelphia - WashingtonVideo: sntv

 
Článek

Ve hře o druhou divokou kartu byly na Východě před úterním programem ještě 4 týmy. Kromě Capitals a Flyers, kteří nastoupili proti sobě ve vzájemném zápase, měl šanci i Detroit, jenž hrál v Montrealu, a pak také vyčkávající Pittsburgh. Vše je ale vyřešeno už nyní. Na play off se po dvou letech může těšit Washington.

„Znamená to moc. Dostat se zase zpátky do soubojů o Stanley Cup je mimořádné. Jsme připravení to rozjet,“ řekl střelec vítězného gólu TJ Oshie, jehož tým narazí v prvním kole na vítěze základní části New York Rangers.

Zápas s Flyers ovšem mohl nabrat úplně jinou dynamiku. Pokud by se sudím v první třetině neztratil z dohledu puk po ráně domácího Joela Farabeeho. Washingtonský gólman Charlie Lindgren vyrazil jeho střelu vysoko do vzduchu, rozhodčí se ale domnívali, že je brankář pánem situace a hru přerušili. Jenže puk se snesl z výšky, trefil Farabeeho do výstroje a doputoval za čáru…

Kouč Flyers John Tortorella si mohl ukroutit hlavu. Stav zůstal 0:0 a pohnul s ním až v závěru první části 31. gólem v sezoně Ovečkin, když před brankou tečoval střelu od modré tělem.

„Kdybychom vedli, tak se všechno se změní,“ tvrdil útočník Philadelphie Scott Laughton. Domácí ve druhé třetině sice srovnali na 1:1, ale k udržení postupové naděje potřebovali vyhrát v základní hrací době. A Tortorella se rozhodl odvolat gólmana Erssona a poslat za něj na led šestého hráče do pole.

V tu chvíli však kouč Flyers netušil, že souběžně hrané utkání v Montrealu poslal vyrovnávacím gólem 3,3 sekundy před koncem do prodloužení David Perron a Philadelphii tím definitivně vyřadil. Red Wings na chvíli propadli naprosté euforii, na ledě Canadiens nakonec získali výhru 5:4 po nájezdech, jenže už jim nebyla nic platná.

Oshie totiž ve Philadelphii využil nabízené příležitosti a trefil prázdnou branku Flyers. „Ani jsem nevěděl, že v ní není gólman,“ popisoval absurdní rozuzlení střelec.

Kdyby Tortorella nezariskoval, možná by jeho tým vyhrál po prodloužení, nebo po nájezdech. Sice by nikam nepostoupil, ale zase by vyřadil Washington a potěšil Detroit…

„Ale my to bereme. Tak díky Philly!“ rýpnul si Ovečkin. Ruskému kanonýrovi chybí ještě 41 gólů, aby vyrovnal historický rekord Waynea Gretzkyho v počtu vstřelených branek (894). Teď mají ovšem Capitals (šampioni z roku 2018) chuť zase něco dokázat v play off. Že měli v základní části zdaleka nejhorší skóre ze všech postupujících (-37), nebude hrát pražádnou roli.

Reklama