Hlavní obsah

Nevídaný vlastňák rozhodl v NHL bitvu o Kanadu. Nešťastníka bylo líto i soupeři

Edmonton/Praha

Až do onoho osudného momentu hrál povedený zápas. Vstřelil gól, na další přihrál, do toho mu statistici napočítali čtyři úspěšně zblokované střely a stejný počet hitů. Jenže stejně byste po utkání Edmontonu s Torontem nenašli většího nešťastníka než jeho. Z kanadské hokejové bitvy NHL si totiž všichni pamatovali zejména na závěr duelu a selhání obránce Oilers Krise Russella.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Útočník Toronta James van Riemsdyk v souboji s obráncem Edmontonu Krisem Russellem.

Článek

Hned dvakrát dokázal domácí Edmonton smazat dvougólový náskok Maple Leafs, v druhém případě právě díky třicetiletému kanadskému zadákovi. Když už se 65 vteřin před koncem základní hrací doby zdálo, že utkání za stavu 4:4 dospěje do prodloužení, hlavní roli opět sehrál Kris Russell.

Ten se po střele útočníka Toronta Patricka Marleaua snažil odpálit puk do bezpečí, jenže pod tlakem Kadriho to učinil tak nešťastně, že puk poslal přesně mezi betony vlastního gólmana Laurenta Brossoita. Pro Oilers rána, ze které už se nedokázali oklepat, v samém závěru navíc při hře bez brankáře inkasovali znovu a padli 4:6.

„Jsem pořádně frustrovaný, jak jsem to dneska ukončil," vyprávěl Russell po utkání tichým hlasem do mikrofonů a diktafonů novinářů.

Jeho spoluhráči však na něj vinu neházeli. Naopak vyzdvihovali jeho přínos pro tým a snažili se ho podpořit. „Udělal pro nás spoustu dobrých věcí, nemůžete ho vinit z takové chyby. Mohl jsem být hbitější a trochu víc v pozoru, zvlášť když do konce zbývala jen minuta," hledal chybu i u sebe Brossoit.

„Je to kluk, se kterým byste šli do války, je ochotný pro nás udělat úplně všechno. Neváhá padnout do střel, před kterými by se většina hráčů klidila z cesty," přidal se i hvězdný útočník a kapitán Edmontonu Connor McDavid. Slova útěchy se nešťastnému Russellovi dostala i ze soupeřovy kabiny. „Je mi ho líto, cítím s ním," řekl Nazem Kadri.

Reklama

Související témata: