Hlavní obsah

NHL v Praze v ohrožení! Zákaz Rusům? Buď přijedeme všichni, nebo nikdo, vyhlásilo rezolutně San Jose

Už za dva týdny má být v Praze dvěma zápasy mezi San Jose a Nashvillem rozehrán nový ročník NHL. Je však otázkou, jestli česká metropole bude po třech letech duely nejslavnější hokejové soutěže světa opravdu hostit.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Hertl v dresu San Jose. Dočká se nakonec zápasů NHL proti Nashvillu v rodné Praze?

Článek

České ministerstvo zahraničí totiž v minulých dnech upozornilo zástupce NHL, že s ohledem na válku na Ukrajině by žádný stát ze schengenského prostoru neměl vydávat víza ruským hokejistům. „Zároveň jsme poukázali na právě probíhající jednání k zákazu vstupu pro občany Ruské federace, kteří disponují platnými vízy vydanými dříve," uvedl náměstek ministerstva zahraničních věcí Martin Smolek.

NHL přitom účast ruských hráčů ve své lize od vypuknutí války na Ukrajině nikterak neomezila. V širším kádru Žraloků jsou Rusové Alexandr Barabanov, Jevgenij Svečnikov, Daniil Guščin, Timur Ibragimov, Artěmij Kňazev a Nikolaj Knyžov, na soupisce Predátorů zase figurují Jaroslav Askarov, Jakov Trenin a Jegor Afanasjev.

Vedení NHL zatím na zaslaný dopis českým ministerstvem zahraničí neodpovědělo, zástupce komisionáře NHL Bill Daly se však pro agenturu AP nechal slyšet, že „nemá žádné obavy", že by někteří hráči nemohli do Prahy přicestovat. „Očekáváme, že Rusové pojedou do Evropy a zúčastní se zápasů," dodal pro ruskou agenturu TASS.

Narozdíl od ligy však jasné stanovisko vydalo vedení San Jose ústy jeho generálního manažera Mikea Griera.

„Jsem přesvědčený, že fungujeme jako jeden tým. To, co se ve světě děje, není chyba hráčů. Neudělali nic špatného, proto si nemyslím, že by za to měli být trestáni," vyhlásil podporu ruským hokejistům bývalý útočník, který se v létě stal prvním generálním manažerem tmavé pleti v NHL.

Foto: Profimedia.cz

Generální manažer San Jose Sharks Mike Grier.

„Stojíme za nimi. Takže do Prahy buď pojedeme všichni, nebo nikdo," dodal Grier rezolutně.

Zápasy v pražské O2 areně se mají uskutečnit 7. a 8. října. Nashville ještě předtím má odehrát 3. října přípravný duel ve švýcarském Bernu proti tamnímu SC, San Jose i s Čechy Tomášem Hertlem a Radimem Šimkem by mělo o den později nastoupit v Berlíně proti Eisbärenu.

Česká strana trvá na tom, že zápasy NHL v Praze nebudou hrát Rusové působící v San Jose a Nashvillu. Sharks pohrozili, že k duelům nepřijedou. Má Česko trvat na svém i za cenu, že o zápasy přijde?
ano
44,6 %
ne
55,4 %
Celkem hlasovalo 3531 čtenářů.

Reklama