Hlavní obsah

Los Angeles - Vegas 2:6Nosek pálil i přihrával, Colorado si upevnilo pozici lídra NHL

Český útočník Tomáš Nosek pomohl gólem a dvěma asistencemi k výhře hokejistů Vegas v Los Angeles 6:2 a poprvé v sezoně zaznamenal tři kanadské body v jednom duelu. Pardubický odchovanec byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Colorado vyhrálo 4:3 na ledě St. Louis a potvrdilo pozici nejlepšího týmu NHL. Dvěma kanadskými body se na výhře Avalanche podíleli útočníci Mikko Rantanen a J.T. Compher.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Český útočník Tomáš Nosek ve službách Vegas Golden Knights překonává brankáře Los Angeles Kings Jonathana Quicka.

Článek
Fotogalerie

Nosek v 8. minutě otevřel skóre. Osmadvacetiletý centr si našel puk na útočné modré čáře, dojel s ním do pravého kruhu a přesnou střelou nad rameno brankáře Jonathana Quicka poslal Vegas do vedení. Před druhou brankou Nosek ve středním pásmu protečoval puk k Mattiasu Janmarkovi, ten našel Alexe Tucha a americký útočník překonal Quicka podruhé.

"Je paráda s ním hrát, přinesl do naší formace spoustu rychlosti a šikovnosti. Vypadá to, že jsme si docela sedli, a doufám, že to bude pokračovat i v dalších zápasech," pochvaloval si Nosek souhru s Janmarkem, který nastoupil do prvního duelu v dresu Vegas po příchodu z Chicaga.

Druhou asistenci zaznamenal Nosek ve třetí třetině, kdy po jeho vyhraném vhazování našel Tuch Alexe Pietrangela, který s pomocí teče jednoho z obránců překonal střídajícího Calvina Petersena v bráně domácích Kings. Quick přenechal místo Petersenovi po kuriózní brance Maxe Paciorettyho v 16. minutě. Puk po vysokém Paciorettyho nahození skočil na hraně a americký brankář nedokázal zareagovat na jeho nečekanou změnu směru.

Brankář Golden Knights Marc-Andre Fleury si připsal 485. vítězství v kariéře a osamostatnil se od Eda Belfoura na čtvrtém místě historických tabulek. "Eddieho jsem vždycky rád sledoval a chovám k němu úctu, je to pro mě velká pocta překonat jeho zápis," řekl Fleury.

Hokejisté Vegas přehráli Los Angeles podruhé za sebou a vyhráli čtvrté utkání v řadě. S šedesáti body drží Golden Knights druhé místo v Západní divizi i celé NHL.

Hráči Colorada rozhodli o své výhře ve druhé třetině, ve které díky třem gólům odskočili na 4:1. Rantanen v 25. minutě zvýšil přesilovkovou trefou na 3:1, vstřelil šestadvacátou branku v ročníku a potvrdil tak pozici druhého nejlepšího střelce celé soutěže. Asistencí se na gólu finského útočníka podílel Nathan MacKinnon, který bodoval pojedenácté v řadě.

V brance Avalanche poprvé po výměně ze San Jose nastoupil Devan Dubnyk a jako desátý brankář v historii uspěl ve svém klubovém debutu. Čtyřiatřicetiletý brankář přispěl k výhře svého nového týmu 31 úspěšnými zásahy.

Ve zbylých duelech Západní divize Minnesota přehrála Arizonu 5:2 a Anaheim zdolal San Jose 4:1. Hráči Ducks na ledě Sharks uspěli podruhé za sebou. O jedinou branku poražených se postaral Erik Karlsson, který v 58. minutě snížil na 1:3. Tomáš Hertl ani Radim Šimek nebodovali.

Potřetí za sebou uspěli hráči Calgary, kteří vyhráli v Montrealu 4:1. Dvakrát se do statistik zapsal elitní bek Flames Mark Giordano. Kanadský obránce zvýšil na začátku druhé třetiny na 2:0 a připsal si 23. vítězný gól v kariéře. Žádný jiný obránce jich v klubové historii neobstaral tolik.

Flames porazili Canadiens počtvrté v řadě a v boji o play off se přiblížili svému soupeři na rozdíl čtyř bodů. "Proti Montrealu se nám daří, i dneska jsme hráli výborně," řekl brankář Calgary Jacob Markström.

Winnipeg, druhý tým "kanadské" divize, porazil Ottawu díky dvěma brankám ve třetí třetině 3:2. Útočník Senators Connor Brown se poprvé po osmi zápasech střelecky neprosadil, bodovou sérii ale díky asistenci u branky Joshe Norrise prodloužil na devět duelů.

Výsledky středečních zápasů NHL:
Montreal - Calgary 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky: 31. Kulak – 4. Hanifin, 21. Giordano, 53. Leivo, 59. Monahan. Střely na branku: 27:34. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Giordano, 2. Hanifin, 3. Backlund (všichni Calgary).
Ottawa - Winnipeg 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)
Branky: 2. N. Paul, 60. Norris – 4. Scheifele, 43. Perreault, 50. Lewis. Střely na branku: 29:35. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Brossoit, 2.Scheifele (oba Winnipeg), 3. N. Paul (Ottawa).
St. Louis - Colorado 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)
Branky: 46. a 57. Hoffman, 16. Dunn – 11. Bellemare, 23. Compher, 26. Rantanen, 32. Saad. Střely na branku: 34:28. Hvězdy zápasu: 1. Hoffman (St. Louis), 2. Rantanen, 3. Compher (oba Colorado).
Minnesota - Arizona 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Branky: 17. a 45. Zuccarello, 28. Parise, 40. Bonino, 46. Spurgeon – 23. Chychrun, 49. Kessel. Střely na branku: 22:30. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Zuccarello, 2. Talbot, 3. Bonino (všichni Minnesota).
Los Angeles - Vegas 2:6 (1:3, 1:1, 0:2)
Branky: 14. a 39. T. Moore – 8. Nosek, 12. Tuch (Nosek), 16. Pacioretty, 36. Stephenson, 46. Mark Stone, 51. Pietrangelo (Nosek). Střely na branku: 22:32. Hvězdy zápasu: 1. Nosek, 2. Martinez (oba Vegas), 3. T. Moore (Los Angeles).
San Jose - Anaheim 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Branky: 58. E. Karlsson – 9. Getzlaf, 23. D. Grant, 34. Volkov, 60. Silfverberg. Střely na branku: 28:27. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. D. Grant, 2. Stolarz, 3. Volkov (všichni Anaheim).

Reklama