Hlavní obsah

Nováčkem sezony se v NHL stane Binnington, Dahlin nebo Pettersson

New York

V nominaci na Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka sezony v NHL jsou brankář Jordan Binnington ze St. Louis, obránce Rasmus Dahlin z Buffala a útočník Elias Pettersson z Vancouveru. Vítěz bude vyhlášen 19. června na slavnostním předávání cen v Las Vegas.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Gólman Jordan Binnington zastavuje střelu Tylera Seguina z Dallasu.

Článek

Pětadvacetiletý Binnington se stal hlavní postavou vzestupu Blues. První start v lize si připsal 7. ledna, kdy St. Louis patřila v Západní konferenci poslední příčka s devítibodovou ztrátou na play off. Při premiéře vychytal nulu a ve skvělých výkonech od té doby nepolevil.

Ve 30 utkáních dovedl mužstvo z Missouri k 24 výhrám a pětkrát udržel čisté konto. Průměrně inkasoval 1,89 branky na zápas s úspěšností zákroků 92,7 procenta.

St. Louis jeho výraznou zásluhou skončil v Západní konferenci po základní části na páté pozici. V úvodním kole play off Blues vyřadili Winnipeg 4:2 na zápasy a ve čtvrtfinálové sérii s Dallasem je stav po dvou duelech vyrovnaný.

Naposledy získal Calderovu trofej z řad gólmanů před deseti lety Steve Mason, hájící tehdy barvy Columbusu.

Z devatenáctiletého Dahlina učinili Sabres jedničku loňského draftu. Švédský bek se ihned zařadil do sestavy a v základní části odehrál plnou porci 82 utkání. V produktivitě nováčků se díky 44 bodům za devět branek a 35 nahrávek vyšvihl na třetí místo. Mezi zadáky byl v kategorii noviců nejproduktivnější, v počtu přihrávek a průměrně stráveného času na ledě se zařadil na druhou příčku.

Dvacetiletý Pettersson ovládl statistiky nováčků v počtu gólů (28), asistencí (38) a bodů (66). V počtu bodů stanovil nový klubový rekord Canucks, který do té doby drželi se ziskem 60 bodů Ivan Hlinka a Pavel Bure. Stejně jako Dahlin s Buffalem se ani Pettersson s Vancouverem do vyřazovacích bojů nekvalifikoval.

Za minulý ročník si Calder Trophy odnesl útočník Mathew Barzal z New York Islanders.

Reklama