Hlavní obsah

Nový český gólman v NHL nezklamal. Má všechno před sebou, chválí novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do hokejové NHL zasáhlo v této sezoně už osm českých gólmanů, čímž se vyrovnal rekord z minulého ročníku. Tím osmým je Jiří Patera v týmu Vegas. „Je ten příklad, kdy vlastně odešel ještě do juniorky, myslím, že si hodně protrpěl, nechci říct šikanou, ale různými vyzkoušeními, jak je psychicky odolný, až mu ve Vegas tu šanci dali,“ říká Martin Kézr, šéfredaktor Sport.cz, v pořadu Příklep, kde je Paterův debut v NHL jedním z témat.

Nový český gólman v NHL? Hodně ho tlačili do áčka, ale tam byl Frodl, vzpomíná kouč v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

V roli trenéra brankářů Slavie totiž Pateru zažil také host ve studiu – Roman Málek. „Když jsem skončil a nastoupil na Slavii, tak on tam byl. Devadesát devítka ročník... ale my jsme tam spolu byli jednu sezonu," vysvětluje Málek o zkušenosti ze sezony 2015-2016.

„On byl strašně mladej, hodně ho tlačili nahoru do áčka, ale v té době tam byl i Dominik Frodl, který byl věkem junior, devadesát šestka, a mně prostě v tu dobu pro áčko přišel Frodo lepší," přiznává někdejší reprezentační brankář. „Samozřejmě na něm bylo vidět, že to gólman je, ale v té době byl prostě mladej," pokračuje trenér brankářů Slavie.

Kdo bude chytat za Česko na mistrovství světa? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Po psychické stránce si myslím, že byl obrovský rozdíl mezi těmi dvěma gólmany. Samozřejmě tam byl rozdíl tří let. On (Patera) byl fyzicky akcelerovaný, ale mentálně byl o tři roky mladší, takže jsem spíš upřednostňoval toho Froda," prozrazuje Málek. Na další sezonu se Patera přesunul do Českých Budějovic a za rok se přestěhoval do Severní Ameriky.

Syn známého kouče patří k brankářským nadějím Komety. Jaká bude jeho další cesta? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

V roce 2017 si jej Vegas vybralo v šestém kole draftu jako 161. celkově. Jednalo se vůbec o první ročník draftu, do kterého se nově vzniklý klub zapojil a Patera byl teprve druhým brankářem, na něhož Golden Knights ukázali. Tím prvním byl Rus Maxim Žukov (celkově 96.), jenž aktuálně chytá za Vsetín. Patera tak bojoval o šanci více než pět let, než se dočkal prvního startu.

Vyšlo to nakonec díky zranění dvou kolegů – Adina Hilla a Logana Thompsona. Brankářská krize dostihla i farmu v Hendersonu, kde museli na Paterovo povýšení reagovat neobvyklým způsobem. Na utkání proti Coachelle se do výstroje oblékl 50letý trenér gólmanů Fred Brathwaite a byl připravený jako dvojka, kdyby bylo potřeba zaskočit.

Hokejový pořad Příklep s bývalý gólmanem Romanem MálkemVideo: Sport.cz

Zatímco před rokem přečkal své premiérové povolání do prvního mužstva jen na střídačce, tentokrát už se proti St. Louis užil debut i první vítězství. „Šanci si musel vyčekat. On tam byl poměrně dlouho, ale teď, když ho brali nahoru, tak bylo jasné, že tam jsou zápasy back-to-back (dva ve dvou dnech) a že ten druhý dostane. Myslím, že ho zvládnul dobře," chválí Kézr.

Zlatí rytíři v noci na pondělí vyhráli na ledě Blues 5:3 a 24letý pražský rodák si připsal 30 úspěšných zákroků. „Hodnotili ho vlastně velmi pozitivně. Jasně, že se zase vrátí na farmu v Hendersonu, ale Vegas zjistili: hele, máme tady tohohle českýho kluka, ten to může chytat. A myslím si, že má všechno před sebou," těší šéfredaktora Sport.cz.

Více najdete v Příklepu s Romanem Málkem.

Reklama

Související témata: