Hlavní obsah

Obránce Jiříček začne sezonu na farmě Columbusu v Clevelandu v AHL

Osmnáctiletý český hokejový obránce David Jiříček se při závěrečném škrtu nevešel na soupisku Columbusu pro start sezony a zamířil na farmu do Clevelandu do nižší AHL. Bronzového medailistu z letošního mistrovství světa ve Finsku si vybrali Blue Jackets v červenci v Montreal jako šestku draftu.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

David Jiříček se při závěrečném škrtu nevešel na soupisku Columbusu

Článek

Jiříček šest dnů po draftu podepsal s Columbusem tříletou nováčkovskou smlouvu, a i s bonusy by si mohl vydělat celkem 5,85 milionu dolarů. V prvním týmu by měl roční příjem 950 tisíc dolarů a na farmě 82 500 dolarů. Jiříček sehrál v přípravě čtyři duely a připsal si jednu asistenci.

V uplynulé sezoně sehrál Jiříček v extralize za Plzeň 29 zápasů a připsal si 11 bodů za pět branek a šest asistencí. Pak si ale 27. prosince v úvodním duelu na předčasně ukončeném mistrovství světa dvacítek proti Kanadě poranil vazy v levém koleni a vrátil se do hry až na startu přípravy české reprezentace před MS v Tampere a Helsinkách.

Na šampionátu pak sehrál pět utkání a zaznamenal dva body za gól a asistenci. V srpnu na odloženém juniorském MS nasbíral v sedmi duelech čtyři body za čtyři přihrávky.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

David Jiříček (vlevo) z Columbusu a Nikita Alexandrov ze St. Louis.

V české extralize za tři sezony v barvách Plzně stihl 69 utkání a připsal si 21 bodů za osm tref a 13 přihrávek. Účastník jednoho světového šampionátu osmnáctek a dvou dvacítek má na kontě v reprezentačním A-týmu 18 utkání a sedm bodů za tři góly a čtyři asistence.

Debutoval 8. listopadu 2020 na turnaji Karjala v Helsinkách. Tam proti Rusku složeného z kádru dvacítky nasadil kouč Filip Pešán také deset juniorů. Jiříček se tehdy dočkal jako nejmladší v historii samostatné reprezentace ve věku 16 let a 345 dnů. V dějinách československého hokeje zůstal rekordmanem Jaroslav Drobný, který v únoru 1937 debutoval ve věku 15 let, tří měsíců a 30 dní.

Reklama

Související témata: