Hlavní obsah

Otřes v NHL. Hvězdný útočník bere 200 milionů, ale kouč ho vyřadil z týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k největším hvězdám celé NHL, má luxusní kontrakt na 8,7 milionů dolarů za sezonu, v přepočtu kolem 200 milionů Kč. V noci z neděle na pondělí se ale finský forvard Parik Laine nevešel trenérovi Columbusu Pascalu Vincentovi do sestavy. Ač byl zdravý, důvěru kouče ztratil a duelu ve Philadelphii (5:2) přihlížel jen coby tzv. healthy scratch.

Foto: Russell Labounty, Reuters

Útočník Columbusu Blue Jackets Patrik Laine (vlevo) před Jevgenijem Malkinem z Pittsburghu.

Článek

V pozici zdravého hráče bez nároku zasáhnout do utkání se během své úspěšné kariéry v NHL ocitl vůbec poprvé. V nejslavnější hokejové lize světa nasbíral během osmi sezon 382 bodů (200 gólů, 182 asistencí) ve 471 zápasech.

Jenže v této sezoně je to zatím od 25letého rodáka z Tampere velká bída. Po nevýrazných výkonech v prvních třech zápasech jej sestřelil obránce Calgary Rasmus Andersson, což vyřadilo finské eso na devět zápasů mimo hru. Po uzdravení a návratu na led je to však s Lainem ještě horší. Celkově nastoupil v sezoně k devíti utkáním, v nichž si připsal dva góly, jednu asistenci a bilanci na ledě má -6.

Spolu s ním se potápí i celý Columbus, který prohrál podeváté za sebou a v tabulce Východní konference je poslední.

Na nedělní porážce s Philadelphií už ale Laine vinu nenesl, protože na zápas nebyl vůbec nominován. Kouč Vincent přiznal, že tuhle informaci nenesl jeho hvězdný svěřenec vůbec dobře.

„Byla to tvrdá konverzace. Ale nikdo… nikdo, včetně mě, není větší než Blue Jackets. My potřebujeme nejlepšího Patrika Laineho. Ale to se musí vrátit na led, mít kontakt s pukem, trénovat, hýbat nohama a hýřit sebevědomím, aby se jím zase mohl stát,“ cituje trenéra server The Columbus Dispatch.

„Já jsem ten, kdo zná Patrika nejlépe. Znám ho jako člověka a vím, čeho je na ledě schopný. Vím, jaký je jeho potenciál. Ale momentálně … Myslím, že by se měl zhluboka nadechnout, začít znovu makat, dostat zpátky svoji střelu a své sebevědomí, aby byl zase tím Patrikem, kterého známe,“ dodal Vincent.

Reklama