Hlavní obsah

Ovečkin dopaden. Teď ještě pět kousků. Matthews cílí na sedmdesátku a Crosby mu věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to nadějně, jen nic nezakřiknout. Američan ve službách hokejového Toronta Auston Matthews nepřibrzdil a ve finiši základní části NHL může atakovat metu 70 gólů. Chybí mu jich už jen pět a má na to pět zápasů.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Auston Matthews (34) z Toronta se raduje z gólu proti Pittsburghu.

Článek

Z posledních 5 startů vytěžil Matthews šest branek a aktuálně je na 65, což je mj. nejvyšší počet gólů za sezonu, kterých dosáhl devítinásobný držitel Maurice Richard Trophy Alexandr Ovečkin (2005-06).

Od ročníku 1998-99, kdy se cena pro nejlepšího kanonýra soutěže uděluje, nikdo víc branek během sezony nenastřílel. Forvard Maple Leafs tak překonal i loňský výsledek Connora MacDavida z Edmontonu, který se trefil čtyřiašedesátkrát. A zároveň je blízko tomu, aby se stal prvním sedmdesátigólovým střelcem od sezony 1992-93.

Proti Pittsburghu, se kterým se mu v kariéře nikdy moc nedařilo, ukázal svou fazonu, když skóroval po buly v přesilovce. Gólman Alex Nedeljkovic na prudkou ránu už lapačkou nedosáhnul. A Toronto nakonec udolalo Pittsburgh 3:2 v prodloužení.

„(Matthews) je sám sebou, působí vyrovnaně. Jde si za svým, ale nikdy to neupřednostňuje před týmem,“ cení si kouč Maple Leafs Sheldon Keefe. I letos má Toronto jistotu play off. A vypadá to, že se v prvním kole utká s Floridou, která ho loni vyřadila v konferenčním semifinále.

„Auston na to jde správným způsobem. Měl by být hrdý na to, co dokázal a jak se celou dobu choval. Všichni věříme, že to dotáhne,“ řekl Keefe o Matthewsovi, na kterého publikum v domácí hale vytrvale skandovalo ‚MVP‘, což je zkratka označující nejužitečnějšího hráče.

Pochvaly se ale Matthews dočkal i od pittsburského kapitána Sidneyho Crosbyho, se kterým se srazil během první třetiny. Oba pak chvíli zůstali ležet na ledě, zatímco sudí z neznámých důvodů přerušili hru.

„Když se podíváme na minulé roky, v nichž jsme mluvili o vynikajících sezonách různých hráčů, tak 70 se zdá jako úplně šílené číslo. A ještě šílenější je, že to Auston může dokázat,“ prohlásil Crosby, což u Matthewse vyvolalo pobavený úsměv. „K Sidovi mám ohromný respekt. Pro mě samotného se ale nic nemění. Jde jen o to, abychom se snažili dál bojovat a pomáhali si vyhrávat.“

Posledních pět startů základní části Toronto odstartuje dvojbojem venku-doma s New Jersey. Pak je na řadě souboj s Detroitem ve Scotiabank Areně a na závěr minitrip na Floridu a zápasy s Panthers a Tampou.

„Držíme mu palce, určitě chceme vidět sedmdesátku,“ prohlásil torontský Matthew Knies.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.