Hlavní obsah

Ovečkin mění historii a tlačí Capitals do play off. V jedné kategorii ještě Jágr odolává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I devatenáctá sezona Alexandra Ovečkina v NHL je dvacetigólová. Ruskému ostrostřelci to sice nelepí jako v předchozích letech, ztráta na absolutní rekord Waynea Gretzkyho se však nenápadně dál snižuje. Momentálně činí 51 gólů a osmatřicetiletý kapitán navíc táhne Washington do play off.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Alexandr Ovečkin přepisuje historii, dosáhl na další milníkVideo: NHL, sntv

 
Článek

V noci na úterý se podílel na výhře 5:2 v Calgary dvěma trefami, které ho přenesly přes dvacetigólovou hranici. Ovečkin se stal teprve třetím hráčem historie NHL, který zaznamenal 19 sezon v řadě s minimálně 20 góly. Jeho předchůdci jsou pouze Gordie Howe (22) a Brendan Shanahan (19). Devatenáct dvacetigólových sezon, ovšem s pauzami, zaznamenali ještě Ron Francis, Dave Andreychuk a Jaromír Jágr.

V jedné kategorii však česká legenda Ovečkinovi stále odolává. Ruský útočník v posledním zápase poprvé v kariéře překonal Dustina Wolfa, který se tak stal 174. brankářem, jenž od Ovečkina inkasoval. Více gólmanů ale zarmoutili Jágr (178) a Patrick Marleau (177).

„Ovie je hráč světového kalibru. Budoucí člen Síně slávy. Tohle dokazovat ve 38? To je něco,“ tvrdil spoluhráč Dylan Strome.

Do pauzy na Utkání hvězd měl Ovečkin na kontě přitom jen devět gólů. Po ní 12. Dokázal tak vybláznit i spoluhráče a po třetí výhře v řadě jsou Capitals na osmé pozici ve Východní konferenci. O bod před Detroitem, o dva před Islanders.

„Nebude to jednoduché se dostat do play off, ale budeme bojovat, co to půjde,“ prohlásil Ovečkin, který nejprve zužitkoval precizní přihrávku Maxe Paciorettyho a v další přesilovce s pomocí teče domácího beka Anderssona poslal puk za Wolfova záda ze svého oblíbeného místa u levého kruhu.

„Jsem si docela jistý, že ještě pár gólů dá. Nastupovat proti někomu takovému je ale výjimečné,“ uznal Wolf, 94. brankář, jemuž vstřelila ruská mašina v jednom utkání minimálně dva góly. To nesvedl ani Gretzky (89).

Cifry Ovečkinových gólů z jednotlivých sezon jsou každopádně mimořádné: 52, 46, 65, 56, 50, 32, 38, 32, 51, 53, 50, 33, 49, 51, 48, 24, 50, 42, 21. Celkový součet 843. A pochybnosti, které provázely letošní výkony washingtonského veterána, se pomalu rozplývají.

„Vidíte? Já to říkal,“ pousmál se TJ Oshie. „Každý rok slýcháme, že Ovie už nebude tak dobrý, ale stejně to tam sype,“ tvrdil americký forvard Capitals

„Neskutečná konzistence,“ chválil kapitána také washingtonský kouč Spencer Carbery. V aktuálním rozpoložení by Ovečkin mohl letos zaútočit i na hranici 30 gólů. Zatím takových sezon zaznamenal 17, spolu s Mikem Gartnerem nejvíc v dějinách NHL.

Reklama