Hlavní obsah

Pastrňákův rok! I prapodivný gól se počítá, bostonský střelec jich má letos už 40

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečný střelec se prý nepozná podle počtu gólů, jako spíš podle počtu pokusů. V noci na pátek jich vyslal David Pastrňák na branku San Jose pět, za gólmanem Sharks skončil ten nejkrkolomnější. Bostonský miláček se tak trefil ve všech třech zápasech nové sezony, v Kalifornii přispěl k výhře 3:1. A v kalendářním roce 2023 jako první v NHL dospěl na metu 40 branek.

Foto: Stan Szeto, Reuters

David Pastrňák se raduje z branky v zápase proti San Jose

Článek

Pastrňák zaznamenal svou nejpodivnější trefu za hodně dlouhou dobu. V závěru druhé třetiny vyrazil spolu s kapitánem Bradem Marchandem do přečíslení. Obrana Sharks se ale stačila rychle zformovat, do českého útočníka vrazil z boku Marc-Edouard Vlasic, Pastrňákovi navíc clonil Matt Benning. Kanonýr Bruins zavrávoral a pravou bruslí nechtěně trefil puk, který kolem betonu překvapeného Kaapa Kähkönena zamířil k tyči. Finský gólman to ještě hodně dlouho rozdýchával.

Sharks sice odehráli nejlepší zápas v sezoně, ale stejně prohráli všechny čtyři domácí duely, zatímco Bruins jsou stoprocentní. Se třemi góly ovládli i třetí souboj nového ročníku, v němž jim byl přitom prorokován ústup ze slávy.

„Začít trip výhrou je vždycky dobré. Potřebujeme na pár věcech zapracovat, ale když se budeme zlepšovat a u toho získávat body, tak to beru,“ přemítal Marchand.

Kouč Bruins Jim Montgomery byl však trochu zdrženlivější. Zatím se mu moc nepozdává bostonská hra 5 na 5. V lajně s Pastrňákem a Pavlem Zachou naskočil od začátku tentokrát Jake DeBrusk. Letošní držitel Adams Award pro nejlepšího trenéra sezony ale nebyl spokojený a míchal složením formací i během zápasu.

„Musíme na tom ještě hodně zapracovat,“ přikývl Montgomery.

Pastrňákova představení jsou ale konstantně na vysoké úrovni. Od 1. ledna 2023 vstřelila bostonská hvězda už 40 branek, nikdo jiný v NHL nemá za tu dobu víc! Leon Draisaitl (Edmonton) a Nathan MacKinnon (Colorado) jsou na 35 gólech, Connor McDavid (Edmonton) a Mikko Rantanen (Colorado) mají po 34. Další doklad toho, jaký je Pastrňák v rámci NHL kalibr.

V Bostonu to ostatně vědí už dlouho. Skórovat v prvních třech zápasech se mu povedlo už v sezoně 2016-17.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.