Hlavní obsah

Platový strop v NHL se v příští sezoně zvýší na 83,5 milionu dolarů

Platový strop klubů v hokejové NHL se v příští sezoně zvýší o milion dolarů na 83,5 milionu. Spodní hranice je nastavena na 61,7 milionu. Hned v další sezoně 2024/25 by měl přijít výrazný nárůst o další čtyři miliony dolarů. Vedení ligy a hráčská asociace NHLPA o tom informovaly na webových stránkách NHL.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Hokejisté Vegas Golden Knights pózují se Stanley Cupem. (ilustrační foto)

Článek

Ve třech sezonách před minulým ročníkem byl platový strop ustálený na částce 81,5 milionu dolarů. Mohla za to hlavně pandemie koronaviru, při níž se v sezoně 2019/20 soutěž zastavila a hráčům vznikl dluh vůči majitelům zhruba 1,5 miliardy dolarů. J

eho splácení rozprostřela NHL do více sezon s předpokladem, že bude zcela vyrovnán v ročníku 2024/25 nebo po jeho skončení.

Nárůst příjmů byl však tak velký, že bude dluh splacen ještě dříve. A právě díky tomu je možné očekávat velký skok až o přibližně čtyři miliony dolarů již pro ročník 2024/25.

"Vrátili jsme se po covidu silní. Naše příjmy se blíží k hranici šesti miliard dolarů a jsou na historickém maximu. Návštěvnost je vysoká, podobně i příjmy z televizních práv. Podpora sponzorů je skvělá a daří se nám dobře. Zpočátku jsme byli hodně skeptičtí, jak se povede splatit 1,5 miliardy, ale faktem je, že to vypadá dobře," řekl šéf NHL Gary Bettman na březnovém setkání s generálními manažery.

Související témata: