Hlavní obsah

Bedard na špici je jasný. A Šalé? Závěr prvního kola, soudí v zámoří před draftem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě pár hodin a Connor Bedard to bude mít oficiální. Stejně jako v případě draftu NBA bylo na 'tisíc procent' jasné, že si San Antonio vybere z první pozice francouzského obra Victora Wembanyamu, na hokejové burze talentů v Nashvillu si Chicago v noci na čtvrtek zvolí z nejvyššího místa kanadský generační talent z Reginy.

Foto: Profimedia.cz

Connor Bedard by se měl stát nástupcem Connora McDavida.

Článek

Od roku 2023 se má psát nová éra Blackhawks, nejlepšího týmu NHL desátých let (šampioni 2010, 2013, 2015), který zažil v posledních sezonách ústup ze slávy. Stále ještě sedmnáctiletý talent má však pro Chicago v budoucnu znamenat totéž co v 60. letech minulého století Stan Mikita a Bobby Hull, nebo v nedávné minulosti Patrick Kane a Jonathan Toews.

„Ohromná čest," vyhrkl Bedard, když se dozvěděl, jakým způsobem u Blackhawks zareagovali na vítězství v draftové loterii. Někteří zaměstnanci klubu brečeli štěstím, zatímco kolem nich bez přestání vyzváněly telefony. Chicagští fanoušci se zase enormně začali zajímat o sezonní vstupenky i trika a mikiny s Bedardovou jmenovkou.

Není se co divit. Vítěz produktivity na letošním juniorském MS do 20 let, kde v sedmi zápasech posbíral 23 bodů (9+14), pokračoval v excelentních výkonech i v juniorské WHL. Během 57 startů měl bilanci 71+72. Srovnání s Connorem McDavidem se rodák z Britské Kolumbie nevyhne. I když skeptici zmiňují Bedardovu výšku - pouhých 175 centimetrů, která ho ve srovnání s edmontonskou ikonou (185 cm) trochu diskvalifikuje.

Pokud jde o hokejové IQ, pak je ovšem Bedard naprostou extratřídou. Stejně jako Wayne Gretzky nesleduje, kde puk právě je, ale kde za dvě tři sekundy bude...

„Je to mimořádný hráč," uznává i Kane. „Nebude to dlouho trvat a Chicago potáhne," věří.

V příští sezoně bude mít Bedard k ruce i jedničku draftu z roku 2010 Taylora Halla, kterého Blackhawks v týdnu získali v rámci trejdu z Bostonu společně s velezkušeným Nickem Folignem.

Překvapení na kanadský účet jako loni, kdy Shanea Wrighta odsunul z nejvyšších příček slovenský dvojblok Juraj Slafkovský (Montreal) a Šimon Nemec (New Jersey), opravdu nečekejte.

Ale Slováci i letos mohou zažít památný draft zásluhou adeptů na první kolo Dalibora Dvorského a Samuela Honzeka. O složení top 5 však mají experti celkem jasno. Jako dvojka půjde do Anaheimu Kanaďan Adam Fantilli, třetí volí Columbus a čeká se, že ukáže na Švéda Leo Carlssona. Ve hře o 'stupně' jsou ještě americký centr William Smith a nevyzpytatelný Rus Matvej Mičkov. Před válkou na Ukrajině považovaný za jediného hráče, který by snad mohl Bedardovu pozici ohrozit.

Loni se v zámoří prosadili v prvním kole obránce David Jiříček, který šel jako šestka do Columbus a forvard Jiří Kulich, jehož si z 28. místa stáhlo Buffalo. V souvislosti s úvodním nejsledovanějším kolem se letos v zámoří mluví hlavně o útočníkovi Komety Eduardu Šalém (nejdříve kolem 15. místa, ale spíš později). Jako první mezi gólmany by mohlo zaznít jméno dvoumetrového ex-sparťana Michaela Hrabala. Celkově se odhaduje, že bude draftováno mezi 7 a 9 českými mladíky.

Nejen oni se však ocitnou ve stínu humbuku kolem Bedarda. „Nikdo lepší v tomto věku ještě nebyl skautovaný," prohlásil pevně ředitel Central Scoutingu Dan Marr.

Reklama

Související témata: