Hlavní obsah

Podpořit lesby a gaye? Nikdy! Rus v NHL odmítl nastoupit v duhovém dresu, v zámoří se bouří

Zámořská liga NHL je známá svým otevřeným postojem vůči LGBT+ komunitě. Pod její záštitou se dokonce konal hokejový turnaj transgender hráčů a hráček a výjimkou nejsou ani speciální večery na podporu komunity. Jeden z nich se odehrál v úterý a zúčastnili se ho hráči Philadelphie. Ti nastoupili na rozbruslení v dresech s duhovými čísly a barevnými hokejkami. Všichni, až na jednoho – Rusa Ivana Provorova, který gesto odmítl.

Foto: Geoff Burke, Reuters

V NHL otevřeně podporují LGBT+ komunitu. Ilustrační foto.

Článek
Fotogalerie

Do utkání proti Anaheimu, které hráči Flyers vyhráli 5:2 i díky hattricku Kevina Hayese, ale ruský bek nastoupil. Bronzový medailista z mistrovství světa z roku 2017 v něm dokonce strávil na ledě nejvíce času (22:45). Proč tedy nenastoupil k předzápasovému rozbruslení, bylo trochu záhadou, kterou však sám hráč poté objasnil.

„Respektuji každého i každého volbu. A já jsem si vybral, že chci být upřímný sám k sobě i své víře," řekl Provorov po zápase. V dresu s duhovým číslem a s duhovou hokejkou na podporu LGBT+ komunity tedy odmítl nastoupit údajně kvůli své pravoslavné víře, která vztah dvou osob stejného pohlaví odsuzuje.

Oproti tomu například Alexandr Ovečkin, který je rovněž věřící, s podporou komunity nikdy problém neměl. „Provorov zřejmě nerespektuje každého. Pokud by respektoval každého, zúčastnil by se rozbruslení a oblékl dres Pride Night. Neschovávej se za náboženství," zkritizoval hráčovo rozhodnutí renomovaný novinář Pierre LeBrun.

„Ať si ho teda nebere, ale pak by neměl nastoupit ani v zápase. Flyers mu to neměli dovolit," uvedl expert televize TSN Gord Miller. Philadelphia na to reagovala prohlášením, že klub i většina hráčů inkluzi komunity LGBT+ podporuje. Kouč John Tortorella se dokonce svého svěřence hned po utkání zastal.

„Tohle je přesně to, co na něm uznávám. Za všech okolností je upřímný. Prostě má nějakou víru a něčemu věří," prohlásil čtyřiašedesátiletý kouč. Někteří hráči se dokonce setkali s členy komunity. Kanadský útočník Scott Laughton poté řekl, že si se svým spoluhráčem o jeho rozhodnutí promluví.

Hráčský agent Bayne Pettinger, který se v roce 2020 stal prvním otevřeně homosexuálním agentem v NHL, řekl, že sice názor každého změnit nejde, ale zaujímat takový veřejný postoj mu přijde neuctivé.

Reklama