Hlavní obsah

Poslat pryč takovou osobnost? Strašně těžké, říká manažer Devils o Jágrově výměně

New York

Rok a půl dlouhému partnerství je konec. New Jersey a Jaromír Jágr se rozcházejí, Ďáblové se českou hokejovou legendu rozhodli čtyři dny před koncem přestupního termínu v NHL vyměnit do Floridy. Generální manažer Devils a v současné době i jeden ze šéfů střídačky klubu Lou Lamoriello přiznává, že nešlo o jen tak ledajaký trejd...

Foto: Sport.cz

Dres Jaromíra Jágra si fanoušci Floridy Panthers mohou zakoupit již během dnešního domácího duelu s Chicagem.

Článek

„Jaromír cítil, že potřebuje víc času na ledě, aby byl úspěšný. I tohle hrálo roli," uvádí Lamoriello jeden z důvodů čtvrteční transakce. Když byl na konci února odvolán od mužstva kouč Pete DeBoer, Jágrův čas na ledě se ztenčil. Nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL odehrál v sedmnácti z posledních dvaadvaceti duelů méně než sedmnáct minut.

„Ale Jaromír za mnou nikdy s žádostí o přestup nepřišel, nikdy jsme spolu o jeho výměně nemluvili. Nikdy jsme se nebavili o tom, kam, kdy, za jakých podmínek a proč by chtěl odejít. Hovořili jsme spolu ve čtvrtek a náš vztah byl bezvadný," řekl Lamoriello po Jágrově trejdu k Panterům.

V souvislosti s legendární „68", která v aktuální sezóně posbírala v 57 zápasech 11 gólů a 18 asistencí, se v zámoří spekulovalo o přestupu do Pittsburghu, kde svou zámořskou kariéru Jágr začínal a vyhrál s ním dvakrát Stanleyův pohár, či Montrealu, Bostonu nebo New Yorku Islanders. Florida je však nečekaným rozuzlením.

Panteři od roku 2000 postoupili do play off jen jednou, navíc ani v této sezóně nemají jistotu, že se do něho podívají. Aktuálně jsou v tabulce Východní konference NHL na devátém místě s dvoubodovou ztrátou na Boston, který drží poslední postupovou pozici.

Mezi Jágrem a Oatesem nic nebylo, tvrdí manažer

Proč však Ďáblové pouští Jágra jednomu ze svých rivalů v boji o vyřazovací část, za kterým v současnosti zaostávají o šest bodů? Znamená to tedy, že v této sezóně již definitivně rezignovali? „To v žádném případě! Necítíme se být ze hry venku," hlásí Lamoriello. „Tuhle transakci bychom neuskutečnili, pokud by se neslučovala s těmi nejlepšími zájmy pro Devils."

Nabídka dvou výběrů v příštích draftech prostě byla tak lákavá, že Floridě kývli. I za cenu ztráty Jágra... „Vyměnit hráče je jedna věc. Jenže poslat pryč takovou osobnost je něco jiného. Bylo strašně těžké takového jedince vyměnit," ujišťuje Lamoriello, že zbavit se Jágra pro něj nebylo jednoduchým úkolem. „Ale na druhou stranu mu neoznamujete, že už dál nebude hrát hokej."

Lamoriello rovněž rázně vyvrátil, že by příčinou Jágrova odchodu měl být jeho napjatý vztah s koučem Adamem Oatesem. S mužem, který Ďábly vede od DeBoerova prosincového odvolání, a s nímž se Jágr jako se spoluhráčem potkal v sezóně 2001/02 ve Washingtonu. „Byl jsem tak blízko dění, jak to jen bylo možné. A rozhodně mezi nimi nic nebylo," přesvědčuje Lamoriello.

Co říkáte na Jágrovu výměnu do Floridy?
Je to skvělá volba
6,7 %
Zasloužil si odejít do lepšího týmu
88,7 %
Škoda že nezůstal v New Jersey
4,6 %
Celkem hlasovalo 23868 čtenářů.

Reklama

Související témata: