Hlavní obsah

Potlesk pro Paláta. Devils oprášili úspěšný systém, těší Eliáše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rozhodujícím sedmým zápasem mezi New Jersey a New York Rangers byl nejlepší útočník historie Devils Patrik Eliáš docela vynervovaný. Klub jeho srdce ale klíčový souboj zvládl v noci na úterý ve velkém stylu (4:0), a podle české legendy to nemusí být zdaleka jeho strop.

Foto: Ed Mulholland-USA TODAY Sports, Reuters

Ondřej Palát (vpravo) spěchá oslavit se spoluhráči z New Jersey vstřelený gól v sedmém duelu série s NY Rangers.

Článek

Před začátkem vyřazovací části jste tipoval postup přes Rangers po dlouhé sérii, a to se splnilo do puntíku.

Myslel jsem si, že to bude vyrovnané. Pokaždé jde o to, jak tým zareaguje, jaké udělá změny a přizpůsobí se. Říkal jsem si, že mládí a nadšení Devils uspěje. Kluci už v sezoně ukázali, že dokážou nepříznivý stav otočit. Určitě jsem nečekal, že protočíme gólmany, ale roli fantasticky splnili naši lídři.

Přitom po dvou domácích porážkách na úvod a před zápasy v Madison Square Garden by asi na Devils sázel málokdo.

Neměl jsem ale pocit, že by to kluci nezvládali. Jen byli překvapení z intenzity play off. A taky je potřeba říct, že ty úvodní dva zápasy v sérii Rangers zvládli fantasticky, velice vyspěle. My nebyli připraveni na play off hokej, to jsem říkal už v březnu. Ale klobouk dolů, jak se s tím trenérský štáb popasoval. Začali jsme hrát ‚road game', zjistili, co bude na Rangers platit. Jak to zvládat poctivě dozadu, i bez puku. Kluci skvěle oprášili systém 1-2-2, který jsme hráli úspěšně u Devils za těch nejlepších let.

A rozchytal se nováček Schmid.

Nechci tím ale shazovat výkony Vítka Vaněčka. Ano, v tom prvním zápase byl nervózní, stejně jako celý tým, ale ve druhém chytal velice dobře. Nebýt jeho, mohlo být hotovo už po první třetině. Se změnou brankáře ale nastaly změny ve výkonu celého týmu.

Ondřej Palát zase ukazuje, jak mu play off svědčí. Co jste říkal na jeho perfektní práci před vítězným gólem Devils v oslabení v postupovém zápase?

To byla přesně ta hladovost a odhodlanost udělat tam maximum. Na tomhle jednom střídání se ukázalo, co hráči jako Ondra v sobě mají. Ale je jich málo.

Po vyřazení Bostonu nemá play off jasného favorita. Byl pro vás postup Floridy přes Bruins taky šokem?

Byl. Vzhledem k tomu, jaké měl Boston výsledky a jaká měl očekávání. Ale Matthew Tkachuk to řekl správně, že pro Floridu to zase takové překvapení nebylo. I Radko Gudas na konci základní části říkal, že jim nevadí hrát s Bostonem. Naopak, že si na Bruins věří.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Patrik Eliáš během hokejové exhibice k 25. výročí od vítězství na ZOH v Naganu.

Hlavně Tkachuk se dokázal zavrtat soupeři pod kůži.

Takového hráče by chtěl každý tým. Má to v sobě. Jeho táta Keith byl ale přesně takový. Výborný útočník, který měl tu nadhodnotu, že psychicky nalomil soupeře. A přesně to teď dělal Matthew. Před vyrovnávacím gólem na 3:3 v sedmém zápase rozhodil gólmana Swaymana. Před trefou v prodloužení zase výborně forčekoval. Odvedl nenahraditelnou práci.

Hned v prvním kole vysvištěli ale i obhájci Stanley Cupu z Colorada se Seattlem.

Před sedmým zápasem jsem mluvil (s bývalým útočníkem Avalanche) Milanem Hejdukem a ten se bál, že Colorado vypadne, protože to táhli jen ti hráči z jádra jako Rantanen, MacKinnon a Makar. I generální manažer Devils Tom Fitzgerald mi ale říkal, že v sezoně neviděl líp defenzivně hrající a bruslící tým, než je Seattle.

Jak teď odhadujete vývoj play off?

Pro Edmonton bylo Los Angeles v prvním kole těžkou zkouškou, Kings hráli velmi disciplinovaně, ale Oilers nakonec kromě McDavida s Draisaitlem podržely i třetí a čtvrtá pětka. To se cení. Naopak se mi přes postup herně moc nepozdávalo Toronto. Myslím, že Florida má proti Maple Leafs zase šanci.

A co Devils v sérii s Carolinou?

Pevně tomu věřím.

Reklama