Hlavní obsah

Pravidlo o nájezdech se v NHL ujalo, prý ale potřebuje upravit

TORONTO

Samostatné nájezdy by měly i nadále zůstat rozhodující částí utkání v případě nerozhodného výsledku v zápasech základní části zámořské NHL. Ačkoliv se během premiérové sezóny 2005/06 u tohoto pravidla vyskytly některé problémy, v prestižní soutěži si našlo své místo a fanoušci si takové vyvrcholení zápasu oblíbili.

Článek

Odborníci se shodují, že NHL nemá jinou možnost, jak utkání v případě vyrovnaného skóre po základní hrací době a pětiminutovém prodloužení rozhodnout. Varianta s časově neomezeným nastavením do rozhodujícího gólu je v nabité sezoně nepřípustná. Samostatné nájezdy však prý potřebují úpravu pravidel a jejich dodržování.

Dohady přinesl především rozhodující nájezd Pierra-Marka Boucharda v utkání Minnesoty proti Chicagu z 5. prosince. Bouchard skóroval poté, co najížděl na Chabibulina v brance Blackhawks, na hranici brankoviště se otočil o 180 stupňů a bekhendem poslal puk do branky. Gól byl uznán, ačkoliv existuje několik důvodů, proč tomu tak být nemělo.

Chabibulin neměl šanci reagovat

Bouchard se totiž při otočce střetl s Chabibulinem, který tak neměl příliš šancí na následnou střelu reagovat, a navíc nedodržel pravidlo o vedení puku směrem k brance. Nájezd byl ale na pohled atraktivní, což je zajímavé pro diváky, kteří právě na takové momenty čekají.

Možných úprav s cílem předejít sporným okamžikům je podle deníku Toronto Sun hned několik. Počínaje tím, že v případě kontaktu útočníka s gólmanem by gól nebyl automaticky uznán, a konče volitelnou variantou střely z klidu připomínající fotbalovou penaltu.

Při zachování nájezdů v současné podobě by také bylo možné zvýšit počet střelců obou týmů na pět ze současných tří. Gólman by navíc mohl mít za povinnost dotýkat se alespoň jednou nohou brankové čáry do chvíle, než se útočník dotkne puku, stejně jako je tomu v mezinárodním hokeji.

Reklama