Hlavní obsah

Přes Floridu se převalila bostonská vlna. Sebevědomí dělá divy, pochvaloval si kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusí pokaždé rozhodovat jen největší hvězdy. Hokejisté Bostonu rozjeli sérii druhého kola play off NHL proti Floridě působivou výhrou 5:1 v Sunrise, když Davida Pastrňáka tentokrát gólově zastoupili hráči jako Mason Lohrei, Brandon Carlo nebo Justin Brazeau.

Sestřih zápasu Florida–BostonVideo: nhl.com

 
Článek

Bruins slavili o víkendu postup přes Toronto díky Pastrňákovu bekhendovému blafáku v prodloužení sedmého utkání. V tu dobu už měli Panthers dávno odpracováno. Nad sousedy z Tampy vyhráli 4:1 na zápasy, v noci na úterý se ale do tempa dostávali složitěji. Vedoucí gól Matthewa Tkachuka nakopl spíš hosty, kteří po 67 sekundách srovnali a během necelých sedmi minut otočili na 1:3. A čárku za vítězství si už vzít nenechali.

„Naše sebevědomí se po prvním kole dostalo na jinou úroveň,“ sledoval s nadšením kouč Bruins Jim Montgomery. Pastrňák měl sice asistenci u gólu Morgana Geekieho na 1:1, ale pak si statistiky vylepšovaly nečekané persony, zatímco český útočník předvedl i několik důležitých zákroků v defenzivě.

Trefovali se ovšem jiní. Lohrei a Brazeau poprvé v play off, Carlo podruhé. Ale jejich góly vypadaly, jako by je dávali zkušení ostrostřelci.

„Ono je totiž skvělé být na tom psychicky dobře, to dělá divy, pak si věříte mnohem víc. I tak tam ale bylo hodně chyb. A nebýt Jeremyho Swaymana, byl by to mnohem těsnější zápas,“ tvrdil kouč vítězů.

Americký gólman si na Floridě připsal 38 zákroků, a znovu tak předvedl, proč z branky během prvního kola vystrnadil loňského držitele Vezina Trophy Linuse Ullmarka. „Mým úkolem je zastavit puk a je jedno, jakým zákrokem,“ přemítal Swayman, zatímco domácí brankář Sergej Bobrovskij (24 zákroků) zdaleka nevypadal tak suverénně. „Chtěli jsme na ně vletět, a to se povedlo,“ ocenil Pastrňák.

„Nevím, proč jsme po prvním gólu sundali nohu z plynu, ale udělali jsme chyby a nebyli jsme tak důrazní, jak jsme potřebovali,“ tvrdil floridský lídr Tkachuk. „Průběh zápasu asi přesně neodpovídal skóre, ale na tom vlastně nezáleží. Bruins hráli trpělivě, vypadali, že mají rytmus. U nás už to bylo slabší,“ hodnotil kouč Floridy Paul Maurice.

Z loňského play off přitom mají hráči Bostonu ještě jizvy na duši. Zdaleka nejlepší celek základní části sezony 2022–23 vedl v úvodním kole s Panthers 3:1 na zápasy, ale přesto sérii prohrál. Touha po odplatě byla na výkonech Bruins jasně patrná už od podzimu. Všechny čtyři duely v základní části ovládli Pastrňák a spol. (3:2 po prodl., 3:1, 4:3, 3:2 po prodl.). A teď si odškrtli i ten pátý.

Panthers však v závěru Bostonu naznačili, že rozhodně nevyklidí pole. „Příště budeme líp připraveni a ukážeme jim to,“ sliboval před druhým dějstvím Tkachuk. Na programu je v noci na čtvrtek od 1:30 SELČ.