Hlavní obsah

Milionový bekhend vyřadil šampiony. Dallas oslavuje nenápadného českého dříče. Gól slíbil synovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Play off mívá nečekané hrdiny. Ale že šampiony z Vegas vyřadí zrovna gól Radka Faksy? Třicetiletý útočník se vrátil do sestavy hokejistů Dallasu po čtyřech promaroděných zápasech na ten rozhodující sedmý. A bekhendovým švihem poslal Stars do druhého kola Západní konference NHL. Tohle byla trefa za miliony dolarů!

Gól Radka Faksy proti VegasVideo: nhl.com

 
Článek

Že v rozhodujícím zápase o postup zazáří David Pastrňák, není zase takové překvapení. Ale kdo by si vsadil, že Golden Knights pošle na dovolenou právě Faksa…

„Díval jsem se na sedmý zápas Bostonu (s Torontem) a uvědomil jsme si, že budu ve stejné situaci,“ tvrdil před utkáním. „V hlavě to máte, ale nesmíte o tom moc přemýšlet, je potřeba hrát svou hru. Nastupovat se strachem není nic dobrého,“ vykládal ještě před zápasem hráč ze čtvrté lajny Stars.

Faksa si na začátku třetí třetiny za nerozhodného stavu 1:1 vyměnil puk s Craigem Smithem, využil krátké nepozornosti Golden Knights a bekhendem zvedl puk do horního rohu branky Adina Hilla. 19 minut a 16 sekund pak texaský tým odolal snaze posledních vítězů Stanley Cupu, aby oslavil postup v sérii, v níž prohrál úvodní dva zápasy.

Sestřih sedmého utkání Dallas - VegasVideo: nhl.com

„Je to největší gól mé kariéry. Po každém rozbruslení si hrávám se synem a slíbil jsem mu, že dám gól. Už se těším, až mu ukážu video,“ zářil Faksa, kterému na vstup do texaských hokejových dějin stačilo odehrát v utkání 10 a půl minuty.

Dallaský útočník se přitom zranil během druhého dílu série a pak jen v civilu sledoval, jak se jeho parťáci rvou s úřadujícími šampiony o každý centimetr ledu. „Bitva za bitvou, škaredé góly. Prostě válka,“ líčil Faksa, který byl jako divák nervóznější než aktér. Sedmého utkání už se ale nemohl dočkat. „Bylo těžké to jen sledovat,“ kývnul. O to větší motivaci ale měl.

„Chtěli jsme hrát tvrdě, forčekovat, hodně bruslit. Něco, co praktikujeme celou sezonu a funguje to i v play off,“ líčil Faksa, jehož jediná střela mezi tyče v utkání nakonec celou extrémně vyrovnanou sérii rozsekla.

„Trenéři nám opakovali, že naše čtvrtá lajna musí být lepší než ta soupeřova. Proto nás Vegas z play off loni taky vyřadilo (4:2 na zápasy). Letos se to ale obrátilo. Že všechny útoky dokážou zahrát dobře, je strašně důležité, maličkosti rozhodují,“ řekl třetí služebně nejstarší hráč dallaské kabiny za kapitánem Jamiem Bennem a Tylerem Seguinem. V deváté sezoně u Stars Faksa prožil dosud největší individuální moment kariéry. „Byl jsem připravený. Znamená to pro mě hodně, že jsem se mohl vrátit.“

Díky Faksovi si tak kouč Dallasu Peter DeBoer upravil svou bilanci v sedmých zápasech play off na neuvěřitelných 8-0. Není špatné vědět, že když jdete do rozhodujícího střetu, máte na lavičce toho pravého trenéra.

„Kluci to urvali proti týmu, který měl ještě nabitější kádr než loni. A otočit z 0:2? To už je něco,“ děkoval DeBoer.

Tomáš Hertl, posila Vegas ze San Jose, se po úvodním zápase bodově odmlčel. V úvodní třetině navíc po obloučku spoluhráče Theodora nezkrotil puk a Wyatt Johnston otevřel skóre. Ve druhé části ovšem Golden Knights srovnali po precizní souhře zásluhou Bretta Howdena.

Třetí dějství pak bylo velkým jevištěm i pro Faksu. „Máme nejlépe poskládaný tým za dobu, co jsem tady. Cítím, že půjdeme hodně daleko,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz už před začátkem play off.

Teď to můžou Stars dokázat i proti našlápnutému Coloradu. Konferenční semifinále začíná v Dallasu už v noci na středu.