Hlavní obsah

Při domácích zápasech Ottawy v NHL bude hrát ukrajinská hymna

Před domácími zápasy hokejistů Ottawy bude ve zbytku sezony NHL hrát ukrajinská hymna na znamení podpory země v boji proti ruské invazi. Oznámil to majitel kanadského klubu Eugene Melnyk, kanadský rodák, jehož rodiče pocházejí z Ukrajiny. Halu Canadian Tire Centre poskytl jako styčný bod pro sběr charitativních darů a na podporu humanitárních a zdravotnických organizací pomáhajících Ukrajině věnuje část prostředků z komunitní nadace Senators.

Foto: Justin Tang, ČTK/AP

Fanoušek s ukrajinskou vlajkou na zápae NHL mezi Ottawou Senators a Montrealem Canadiens.

Článek

"Jsem hrdý Kanaďan, který se narodil a vyrostl v této mimořádné zemi. Jsem také hrdý Ukrajinec, syn rodičů, kteří se oba narodili na Ukrajině," uvedl Melnyk. Na podporu Ukrajiny také nechal zveřejnit ve dvou ottawských periodicích celostránkové inzeráty. "Dnes jsme všichni Ukrajinci. Nevyprovokovaný útok a následné krveprolití, zbytečná lidská, ekonomická a sociální destrukce suverénní země jsou v civilizovaném světě nepopsatelné a nepřijatelné," napsal Melnyk.

Ukrajinská hymna zazní v ottawské hale poprvé 10. března před utkáním se Seattlem. Senators mají ve zbytku základní části na programu ještě 13 domácích utkání.

V tomto týdnu vedení NHL kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu přerušilo obchodní aktivity s Ruskem. Zámořská soutěž také pozastavila své účty na sociálních sítích v ruštině.

Reklama

Související témata: