Hlavní obsah

PŘÍMO Z NHL | Prázdniny v Hradci a Ferda Mravenec. Montrealská mlátička se hlásí k českým kořenům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ahoj,“ pozdravil česky Arber Xhekaj, když jsme si podávali ruku v kabině arény Bell Centre. I když ta jeho připomínala spíš tlapu. Obránce Montrealu si jako nováček v NHL rychle zjednal respekt. Absolutně mu nedělá problém shodit rukavice, z bitek obvykle odjíždí jako vítěz. V exkluzivním rozhovoru se syn albánského otce a české matky, který v pondělí slaví 22. narozeniny rozpovídal o návštěvách Hradce Králové, oblíbených jídlech i nečekaném hrdinovi z dětství.

Foto: David Kirouac, Reuters

Obránce Montrealu Arber Xhekaj (vlevo) nezapře divoké balkánské kořeny.

Článek

Montreal (od našeho zpravodaje) - Nad návrhem povídat si v češtině se ale Xhekaj jen pousmál. I když hodně rozumí. „Když slyším, jak se lidi baví česky, tak se soustředím na ta slovíčka, která znám. A z toho si udělám obrázek, o čem si povídají. Ale abych mluvil, na to mám malou slovní zásobu."

Xhekajův táta Arber pochází z Kosova, s Východočeškou Simonou se seznámil v Hamiltonu, kde teď v ontarijské juniorce působí i jejich mladší syn osmnáctiletý Florian.

„V Kanadě žádné příbuzné nemáme. Celá rodina je v Hradci. Jedna teta mluví plynule anglicky, bratranci jsou v tom taky docela dobří. Před pár lety byli u nás na návštěvě," začal vykládat vysoký svalovec.

Jako dítě ale do Česka mířil mnohem častěji. „Létali jsme tam vždycky na celé léto. Červen až srpen. Byl jsem tam osmkrát, možná desetkrát. Až když to s mým hokejem začalo být vážnější, tak jsme přestali."

Zážitků a vzpomínek je ale dost. Hlavně na jídlo. „Knedlíky, schnitzel, guláš. Moje nejoblíbenější je asi ta omáčka. Jak se jen... jo ‚švičková!'"

Česká hudba, nebo filmy Xhekajovi v hlavě tolik neuvízly. S jednou výjimkou: „Ferda Mravenec! He's the man! Hrdina," smál se nejtvrdší chlapík v montrealské sestavě a vybavil si i výlet na nejvyšší českou horu. „'Šneška'. Něco jsme tam projeli. Taky vím, že Škoda je v Česku velká značka. Je to podobné auto jako Volkswagen, ty mám čtyři, já totiž auta miluju."

S českými kořeny souvisejí i hokejové preference. Xhekajův strýc si prý zahrál dokonce s Jaromírem Jágrem.

„Když byl mladý, tak snad v nějakém letním týmu. Jágra jsem taky obdivoval, protože máma byla jeho velká fanynka. A když jsem vyrůstal, tak pořád hrál skvěle. Bylo docela crazy sledovat, jak dlouho vydržel hrát v NHL. Protože mám české kořeny, tak je to pro mě cool vidět, jak se daří českým hráčům jako Pastrňákovi, Krejčímu..."

V Montrealu Xhekaj fandil i Tomáši Plekancovi. „Dlouhá léta tady patřil k lídrům. Ale já se soustředil hlavně na obránce. Mně se mi líbili Shea Weber a Drew Doughty. Později jsem se snažil hrát, co mi vyhovovalo, než abych někoho napodoboval. Spíš si beru detaily od každého dobrého hráče a snažím se je zabudovat do své hry."

V posledních dnech se Xhekaj v Montrealu dostal pod palbu sílící kritiky, i když má z celé obrany Canadiens nejvíc startů a druhý nejvyšší počet bodů (5+8). A taky 92 trestných minut, což je nejvíc z celé NHL.

Po Xhekajově divokém a úspěšném vpádu do zámořské sezony se začaly objevovat úvahy, zda by mohl hrát za českou seniorskou reprezentaci. K tomu by ale potřeboval dvě sezony v soutěžích pořádaných Českým svazem ledního hokeje.

Snaha hrát za české juniory tu ale byla. „Jenže se zrovna řešil covid a celé to bylo nějaké složité, takže mě nevzali. A Albánie? Ani nevím, jestli má vůbec nějaký tým. Teď už jsem každopádně v NHL," utnul spekulace Xhekaj. „Ale Česku samozřejmě fandím, stejně jako máma. Táta fandí Kanadě, ale kdyby hrála s českým týmem, tak bude taky držet palce Čechům."

Pokud budete v létě v Hradci Králové, pak se rozhlížejte pozorně. Klidně totiž můžete na montrealského bijce narazit pod Bílou věží.

„Příbuzné jsem neviděl delší dobu, takže se letos do Česka chystám. Na pár týdnů. To bude fajn."

Reklama

Související témata: