Hlavní obsah

Montreal chřadne, ale věří mentalitě smečky. Z letargie ho probouzí bijec s českou krví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější hokejový klub planety Montreal Canadiens prožívá těžké období. Finalisté Stanley Cupu z roku 2021 jsou v Atlantické divizi NHL poslední, jejich odstup na pozice pro play off je po porážce s Floridou 2:6 desetibodový, a do toho se jim zranila (patrně do konce sezony) slovenská jednička draftu Juraj Slafkovský.

Foto: David Kirouac, Reuters

Obránce Montrealu Arber Xhekaj (vlevo) nezapře divoké balkánské kořeny.

Článek

O to, aby fanoušci na svůj tým nezanevřeli, se teď stará hlavně jednadvacetiletý bourák Arber Xhekaj, který má albánského otce a českou matku. Když to nejde výsledkově, zkouší to fyzicky. A většinou mívá úspěch i proti těžkým vahám. Od začátku sezony se zapojil do osmi pěstních potyček. Seřezal Zacka Kassiana z Arizony i Pata Maroona z Tampy. Naposledy přibil několika údery k ledu také Givani Smithe z Panthers.

"Byli jsme frustrovaní," připustil po zápase Xhekaj.

Aby ne, když 21 tisíc diváků v Bell Centre vidělo během druhé třetiny pět gólů v domácí síti.

Ve třetí části ale nejprve shodil rukavice floridský Matthew Tkachuk, který se mstil za zákrok Mikea Mathesona na Erica Staala, jemuž montrealský bek způsobil otřes mozku.

"Matheson je týmový hráč. Když ho takhle nahánějí po ledě, tak nehodlá ustoupit nikomu," ocenil spoluhráče Xhekaj, který obstaral druhou bitku poslední třetiny se Smithem, a pak se ještě porvali vlasáči Michael Pezzetta s Ryanem Lombergem. Český obránce Floridy Radko Gudas se tentokrát držel zpátky.

K třaskavé atmosféře přispěli chybami i sudí Jake Brenk a Ghislain Hebert, kteří nakonec udělili 53 trestných minut na straně Canadiens a 37 Panthers.

"Když nepískáte jasné fauly, může se vám to vymknout kontrole," postěžoval si Xhekaj. "My si pochopitelně nenecháme líbit, když po nás někdo vyjíždí. Pokud na to dojde a bude to potřeba, tak ty rukavice shodíme," dodal zadák, který je s 92 minutami jasně nejtrestanějším hráčem Habs, ale zároveň i jejich druhým nejproduktivnějším bekem (5+8).

Kouč Martin St. Louis ovšem 110 kilogramů vážícímu tvrďákovi nic nevyčítal.

"Myslím, že jsme se drželi pohromadě. Ukázali jsme mentalitu smečky, to se mi líbí," tvrdil trenér Habs.

"Jen to ukazuje, jaký jsme tým. Budeme držet pohromadě a budeme se dál navzájem chránit," slíbil Xhekaj.

Příští týden přijede do Montrealu nejlepší tým sezony Boston. Co si bijec s českou krví nachystá pro Davida Pastrňáka a spol.?

Reklama

Související témata: