Hlavní obsah

Rána do hlavy. Subbana odváželi z ledu na nosítkách

Montreal/Praha

Od chvíle, kdy začal hrát NHL, nevynechal obránce Montrealu P.K. Subban ani jeden z 274 zápasů. Teď ho ale nejspíš vynucená pauza čeká. Šestadvacetiletého beka Habs odváželi ve třetí třetině zápasu s Buffalem z ledu na nosítkách.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Ošetření obránce Montrealu P.K. Subbana během zápasu s Buffalem.

Článek
Fotogalerie

K nešťastné kolizi došlo necelé tři minuty před koncem za stavu 3:2 pro Montreal. Subban bojoval o puk v rohu kluziště s Marcusem Folignem. V souboji ale ztratil rovnováhu a padl na kolena. V tu chvíli se do akce vřítil ruský zadák Canadiens Alexej Jemelin a bokem zasáhl spoluhráče do hlavy.

Subban okamžitě zahodil rukavice, svíjel se na ledě a několik minut pak zůstal na ledové ploše, než ho lékařský personál odvezl na nosítkách.

Klub oznámil, že utrpěl zranění krku a byl dopraven do nemocnice k dalším vyšetřením. Byl ale při vědomí a schopný hýbat všemi končetinami. Už při odvozu z ledu Subban fanouškům, kteří skandovali jeho jméno, ukázal zdvižený palec.

„Jemelin mě chtěl asi dohrávat u mantinelu, P.K. ale upadl a připletl se mu do cesty. Byla to děsivá chvilka," tvrdil Foligno.

U mnoha diváků vyvolala nepříjemná událost vzpomínky na pět let starý incident, při němž byl z hřiště odvážen současný kapitán Canadiens Max Pacioretty. Tehdy ho u mantinelu zasáhl Zdeno Chára a americký útočník, který hlavou trefil hranu plexiskla, utrpěl zlomeninu obratle a těžký otřes mozku.

„Už jsem v takové situaci byl a nejsou to příjemné vzpomínky," soukal ze sebe Pacioretty. „Když se na to díváte, je to hrozivé. A každopádně je hodně těžké se potom soustředit na hru."

Na Subbana se teď lepí smůla. Když v únoru házel fanouškům do hlediště puk, od jejich nemotorných rukou se kotouč odrazil do hlavy měsíční holčičky, kterou rodiče vzali na veřejný trénink Habs. S otřesem mozku bylo miminko převezeno do nemocnice, ale naštěstí zůstalo bez následků.

Montreal hraje další zápas v sobotu s Minnesotou a bude se podle všeho muset obejít bez držitele Norris Trophy pro nejlepšího obránce sezóny 2012/13. Canadiens čtrnáct utkání před koncem základní části ztrácejí šest bodů na pozice v play off.

Reklama

Související témata: