Hlavní obsah

Rittich to schytal. Po debaklu se Nashville probírá ze zlého snu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestou do kabiny rozštípal David Rittich hokejku o zeď a nikdo se mu nemohl divit. Série s favorizovaným Coloradem začala pro českého gólmana Nashvillu katastroficky. Predators v noci na středu vyhořeli v Denveru (2:7) od základů.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

David Rittich v brance Nashville Predators.

Článek

Pět gólů ze 13 střel, to je Rittichova hořká vizitka. Pak byl z branky odvolán a jeho frustrace byla hmatatelná. Mezi tyče šel Connor Ingram, zatímco finská jednička Juuse Saros je se zraněním v dolní polovině těla ještě minimálně na jeden zápas mimo hru. Nashville je po uši v problémech.

"Nebylo to dobré," ulevil si kouč Predators John Hynes. Co konkrétně to znamená pro Ritticha? Že příště nejspíš začne na lavičce. Nashville měl ale na začátku série spoustu dalších potíží, než jen výkon brankáře.

Při troše štěstí 29letý Rittich asi některému z inkasovaných gólů zabránit mohl. Jeho spoluhráči mu ale situaci vůbec neulehčili. Zpackali i oslabení, kdy umožnili únik Andrewu Coglianovi, který na dvakrát zakončil z ostrého úhlu. Pátý gól dostal Rittich od Calea Makara, jenž po úniku po křídle nasměroval puk do branky odrazem o přilbu nashvillského brankáře.

Mezitím sice Rittich odvážným vyjetím za kruhy zneškodnil brejk Nathana MacKinnona, pro zámořské fanoušky ale současnou situaci Predators zosobňuje záběr z předchozího souboje s Coloradem na konci základní části. Při něm rodák z Jihlavy při snaze zachytit puk narazil do branky a skončil na zádech. Ten zápas přitom Predators po Rittichových 42 zákrocích vyhráli 5:4 na nájezdy...

"Ve spoustě situací jsme si zavařili sami. Ale ve druhém utkání to můžeme napravit," apeloval na tým Hynes.

Sarosova absence však zamávala s chlapíky z Tennessee víc, než se čekalo. Sedmadvacetiletý Fin v základní části nastoupil od začátku k 67 zápasům, což je největší porce ze všech gólmanů v NHL. A jeho zranění přišlo v nejnevhodnější chvíli.

Vedení klubu nyní čelí kritice, že Sarose přetížilo a nedalo mu adekvátní prostor k odpočinku. Na nedostatek příležitostí si pak během sezony stěžoval i Rittich.

"Samozřejmě, že chci chytat víc. Počítal jsem s větší zátěží, protože mi bylo řečeno něco jiného. Nemůžu s tím být spokojený, ale makám dál... Snad těch startů dostanu víc. Já ale nejsem člověk, co kolem sebe šíří špatnou atmosféru, i když postupem času to je těžší zůstat naladěný pořád pozitivně," řekl Rittich v lednovém rozhovoru pro Sport.cz.

Ten ke svému poslednímu souboji v play off před úterním brutálním fénem nastoupil 20. srpna 2020 ještě za Calgary proti Dallasu. Tehdy střídal Cama Talbota, ovšem po třech obdržených gólech z devíti pokusů zase zamířil na střídačku.

"Colorado je vynikající tým, který chce Stanley Cup, takže mu musíme čelit mnohem líp," řekl před pokračováním série útočník Nashvillu Matt Duchene. Že u toho od začátku bude Rittich, se ale nezdá moc pravděpodobné.

Reklama

Související témata: