Hlavní obsah

Rodiče utekli ze Slovenska za lepším. A syn Američan jim v NHL splácí důvěru

Vedle Tomáše Hertla a Radima Šimka se v celku San Jose Sharks skrývá další muž, pro něhož jsou páteční a sobotní pražský zápas NHL tuze výjimečnou záležitostí a který je svým způsobem bere za domácí. Je jím Kevin Labanc, což i vzhledem k místu narození (New York) zní jako "typické" americké jméno. Leč ve skutečnosti je alespoň příjmení ze Slovenska.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Útočník San Jose Sharks Kevin Labanc, který má slovenské kořeny, v zápase s Eisbärenem Berlín.

Článek

"Přijdou máma, táta, příbuzní, možná i babička. Ta se vždycky dívá v televizi na naše zápasy, nebo alespoň sleduje sestřihy. Ale nedávno byla na operaci. Tak budu hrát pro ni, ať už bude v hale, nebo u televize. Tohle je trip, jaký zažijete jednou za život. Opravdu to prožívám," citovala Labance ve středu agentura ČTK.

Při rozhovoru mluvil slovensky, občas se mu do řeči vkradlo anglické slůvko a on se omlouval, že má až moc americký přízvuk. Je to ale poutavý příběh. Jeho otec Milan hrával v sezoně 1993/94 za Spišskou Novou Ves premiérový ročník slovenské extraligy. Jenže když mu klub dlužil pár výplat a on se coby čerstvý ženáč dostal do finančních potíží, rozhodl se hokejovou kariéru zabalit a přestěhovat se se ženou do Spojených států. Tady se jim i narodila dcera Diane a syn Kevin, který se stejně jako "otecko" dal na hokej.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kevin Labanc (@klabanc12)

"Zapomněli jsme na přátele, nechodili na večírky. Všechen čas jsme věnovali dětem, abychom je připravili na život, jak se patří," vyprávěl před pár lety Milan Labanc pro The Mercury News.

Kdo byl nejlepší hokejista, který nikdy nehrál NHL? Diskutujeme v PříklepuVideo: Sport.cz

Syn měl talent, ale taky píli. Trenéři z OHL popisovali, jak si po tréninku jako jediný přidával, vypálil klidně o tři až čtyři sta víc střel než ostatní. K tomu poslouchal tátovy rady, který mu kupříkladu ordinoval, kdy je třeba v tréninku přidat a kdy si naopak dopřát oddych. Maminka Anika zase v jeho žákovském věku byla asistentkou trenéra.

"Rodiče se kvůli mně obětovali. Vzdali se svých životů na Slovensku, aby ve Spojených státech zabezpečili mně a sestře lepší budoucnost. Ten přístup mě motivoval i nutil tvrdě makat, aby snaha rodičů nepřišla vniveč. A není lepší způsob, jak splatit jejich důvěru, než se prosadit v NHL," vysvětluje.

A to se daří.

Ještě před pár lety se okolo hráče motal Slovenský hokejový svaz, aby zemi svých předků reprezentoval. On se cítil poctěn a říkal, že by rodiče i další příbuzní byli nadšení, zvlášť babička ze strany otce, která žije na Slovensku a která kvůli vnukovi tak ráda ponocuje či spíš brzy vstává (příbuzní z matčiny strany se rovněž usadili v Americe). Nakonec Labanc v roce 2021 reprezentoval USA na světovém šampionátu a v Lotyšsku získal bronz.

Bitkaři v NHL chybí, hokej směřuje k florbalu. Pasáž z PříklepuVideo: Sport.cz

Je Američan, na své kořeny ale nezapomněl, což poznávají také parťáci z Sharks - Hertl se Šimkem. S nimi mluví slovensko-česky, což občas prošpikuje anglickými slůvky. A slibuje: "Máme dům v Jakubanech, ale já mám v létě hodně práce s přípravou na sezonu a trávím léto v San Jose. Snažím se co nejlépe nachystat na další sezonu, každá je důležitá. Je pro mě těžké dostat se na Slovensko. Ale jednou tam poletím, podívám se za rodinou a dám si halušky."

Reklama

Související témata: